Fülöpháza a buckavidék községe

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Fülöpháza községe Bács-Kiskun megye északkeleti részén, a kiskunsági homokdűnéinek ölelésében helyezkedik el.

Jellegzetes természeti kincse a már említett buckavidék, mely Kunadacstól egészen Orgoványig húzódó buckavonulat középső része. E vonulat keleti oldalán található a Kondor-tó, Szappan-szék, Szívós-szék és Hattyú-szék száraz tómedrei.  A növényzet a szélsőséges klímaviszonyokhoz és a magas mész tartalmú talajokhoz alkalmazkodott. Tavasszal, ameddig a szem ellát, árvalányhaj virágzás ad egyedi hangulatot a hullámos felszínű vidéknek. Nyáron gyönyörű naprózsa és napvirág nyílik a területen. Fülöpháza közigazgatási területének jelentős része a Kiskunsági Nemzeti Park létrehozásával védett területté vált. A településen élők életmódja alkalmazkodott a környezeti feltételekhez, meghatározó volt a pásztori és paraszti gazdálkodás és ezzel együtt a legeltetés is, ám mára ez a tevékenység megszűnt.

A remek látnivalók között tudható Fülöpháza kilátója, a Naprózsa erdei iskola és a 2018-ban átadott Naprózsa Ház, mely az ember és a természet találkozása alkot egy komplexumot. A Naprózsa Háztól indul a 2 km hosszú Báránypirosító tanösvény, mely a település geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. Fülöpháza rendelkezik egy hosszabb, 8 km-es Garmada elnevezésű tanösvénnyel, melynek egyik ága a Somodi tanyáig, a másik ága pedig Fülöpháza központjáig vezeti az érdeklődőket.

A település közösségi életének fő mozgatói a helyi civil szervetek, melyek nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrára, a hagyományok ápolására, a lovassportokra és a tanyán élők érdekvédelmére egyaránt. E mellett a közösségi életben is fontos szerepük van, hiszen a helyi rendezvények szervezésében is aktívan részt vesznek, így az évről-évre megrendezett nagy sikerű falunapi rendezvényben is, melynek keretében színvonalas bemutatókat és zenés táncos programokat láthatnak a résztvevők. A falunap mellett, augusztusban a fogathajtó lovasverseny, szeptemberben szüreti felvonulás és bál, februárban pedig a farsangi bál csalogathatja az érdeklődőket e különleges településre.

További cikkeink

Rekordot döntött a kukoricatermés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, a 2020-as kukoricahozam pedig történelmi rekord – közölte Feldman Zsolt,