Számos járványügyi korlátozás lépett életbe, összeszedtük a fontos tudnivalókat

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kedden késő este megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely az elmúlt napokban bejelentetett járványügyi korlátozásokat ismerteti. Kedd éjféltől szigorú korlátozások lépnek érvénybe. Megpróbáljuk összeszedni a legfontosabbakat.

Kijárási korlátozás

Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. A korlátozás alól kivételt jelent az, ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet van. Ha valaki munkavégzés céljából tartózkodik kint, illetve munkába megy vagy munkából jön nem sérti meg a korlátozást. Szintén a kivételek közé sorolták a versenyszerűen sportolók edzésre vagy sportrendezvényre történő eljutását, onnan való hazajutását is. Ezen esetekben okirattal szükséges igazolni a mentesség fennállását.

Speciális esetnek számít a kutyasétáltatás is. Ebben az esetben este 8 és reggel 5 óra között 500 méteres körzetben elhagyhatjuk lakóhelyünket, tartózkodási helyünket vagy szálláshelyünket. A kutyafuttatók nyitvatartásiról a települési önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Maszk használata

A rendelet külön kitér a maszkviselés szabályaira is. Hat éven felül mindenki köteles az orrát és száját folyamatosan elfedő maszkot viselni az alábbi helyeken: 

 • tömegközlekedési eszközökön
 • tömegközlekedési várótermekben
 • üzletekben
 • bevásárlóközpontokban, itt az irodák, a sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területei kivételt képeznek
 • éttermekben, vendéglátóhelyeken
 • postán
 • levéltárakban
 • közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, illetve minden olyan helyiségben, ahol ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak egy időben
 • a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű települések belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületeken és nyilvános helyeken
 • az egészségügyi intézmények területén, kivételt képeznek a kórtermekben ápolt betegek.
 • a szociális intézmény dolgozóinak, ha közvetlenül érintkeznek az ellátottakkal

Sportolás közben, illetve a parkokban és zöldterületeken nem kötelező a maszk viselése.

Sportolás

A fitnesz termeket, sportpályákat csak a versenyszerűen sportolók használhatják. Számukra továbbra is megengedett az edzések és sportrendezvények megtartása. A bajnokságokat felnőtt és utánpótlás szinten is folytathatják. December 11-ig sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül lehet rendezni.
A közterületen, a nyilvános helyeken és a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység megengedett (gyaloglás, futás, kerékpározás).  A nem versenyszerűen végzett csapatsportok gyakorlását közterületeken, nyilvános helyeken, valamint a sportpályákon nem megengedett.

Üzletek

Este 7 óra és reggel 5 óra között az üzleteknek, lottózóknak, valamint a nemzeti dohányboltoknak is zárva kell lenniük. A gyógyszertárakra és a benzinkutakra a korlátozás nem vonatkozik, 7 óra és reggel 5 óra között is nyitva tarthatnak.

Vendéglátás

A vendéglátó üzletekben (éttermek), csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Rajtuk kívül más, vagyis a vendég csak addig lehet bent, amíg megkapja az elvitelre kért ételt. Kivételt képeznek a munkahelyi éttermek, büfék, az iskolai menzák, büfék, az egészségügyi intézmények éttermei, büféi, illetve a szállodai éttermek, bárok (csak az ott megszálló vendégeket lehet kiszolgálni).
 

A szálláshelyeken csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal tartózkodhatnak vendégek. Rajtuk kívül a honvédség és a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek (szolgálati feladatot látnak el) és a kirendelt egészségügyi dolgozók szállhatnak meg. 

A szálláshelyek turistákat nem fogadhatnak.

Rendezvények

A családi események, magánrendezvények csak akkor tarthatóak meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt. Temetésen legfeljebb ötven fő vehet részt. A házasságkötésnél pedig kizárólag a szertartás vezetője, a házasulók, azok tanúi, szülei, nagyszülei, testvérei és gyermekei lehetnek jelen.

Oktatás

A felsőoktatási intézmények digitális oktatásra állnak át. Ez alól a felsőoktatásért felelős miniszter vagy a felsőoktatási intézményt fenntartó miniszter adhat felmentést a rektor javaslatára. A rektorok dönthetnek a felsőoktatási intézmények kollégiumainak és diákotthonainak látogatási rendjéről is.

A bölcsődék, az óvodák és az iskolák a 8. osztályig nyitva maradnak, 9. évfolyam fölött az iskolák átállnak digitális oktatásra. A középfokú kollégiumok működéséről az intézmény igazgatói dönthetnek.

A beléptetésnél ezután is kötelező a hőmérő használata. A szülők nem léphetnek be az intézményekbe, a gyereket a hőmérőzési pontig kísérhetik el, de csak akkor, ha viselnek maszkot.

Bírságolás

A rendelet betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, és 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki azokra az intézményekre, akik az eddig felsorolt szabályokat, rendelkezéseket nem tartják be.

A bírságot 15 napon belül kell megfizetni, és fellebbezni nem lehet ellene.

Azok a magánszemélyek, akik nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat szintén pénzbírságot kaphatnak, ami minimum 5 ezer, legfeljebb 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság minimuma 5 ezer forint, a maximuma pedig 150 ezer forint, illetve ha ismételt elkövetésről van szó, akkor 200 ezer forint is lehet.

A rendelet kimondja, hogy tilos közterületen és nyilvános helyeken a csoportosulás, valamint a gyülekezés, így például nem lehet demonstrációt, tüntetést sem szervezni.

A korlátozások első lépésben 30 napig lesznek érvényben.

További cikkeink

Többfunkciójú vízleeresztő műtárgy Tasson

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) mennyiségi és minőségi problémáinak a megoldására kidolgozásra került a Duna-ág teljes rendszerének rekonstrukcióját célzó „Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és

Hetente ülésezik a kunszentmiklósi operatív törzs

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020. március 14-én létrehozta a Kunszentmiklós Város Operatív Törzset. A helyi operatív törzs tagjai