Küzdelem a Rákosi vipera megmentéséért

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kunpeszér és Kunadacs határán 2004 óta működik a nemzeti park által üzemeltetett Rákosivipera-védelmi Központ melynek kiemelt célja a kihalás szélére került vipera megmentése.

A védelmi központ felállítására hatalmas szükség volt, hiszen a rákosi vipera természetes, hazai populációja drámaian kezdett csökkenni a kétezres évek elejétől. A kezdeményezés hatására mára már 700 vipera él a Központban, ez azért is jelentős, mert becslések szerint a vadon élő egyedek száma a Kárpát-medencében körülbelül 500 egyedre tehető.

Rákosi vipera, Kép: magyarmezogazdasag.hu

A Központnak hála egy remek előadásnak is szemtanúi lehettek a kunpeszéri és a kunadacsi diákok. Az interaktív előadáson megismerkedhettek a Kiskunság fokozottan védett élőlényével. Beható ismeretet kaphattak a viperáról, így közel kerülve a lakóhelyük körül élő hüllőről, megismerkedhettek többek között a rákosi vipera életmódjáról, élőhelyéről, táplálkozásról és védelmének fontosságról.

A Központnak a viperák megmentése mellett, további célja, hogy mind a felnőtt lakosság, mind pedig a gyerekek megismerjék ezt a különleges fajt és elfogadják a rákosi viperát, mint hazánk élővilágának fontos és nélkülözhetetlen részét. 

További cikkeink

Várja a vásárlóit a Kocsis Pál iskola standja

Elkészült a Kocsis Pál Szakközépiskola standja a kecskeméti piac csarnokban. Ünnepi díszben és hangulatban várja régi és új vásárlóit.A kínálata többek között

Útnak indul a Mikulás Kecskeméten

Holnap, azaz december elsejétől bölcsődékhez, óvodákhoz látogat el a Mikulás. Holnaptól egy héten keresztül látogatja az Alföldi Mikulás Kecskemét önkormányzati és egyházi