Novák Katalin: Családbarát környezetet akar kialakítani a kormány

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Nem csupán anyagilag segíti a gyermekvállalást a kormány, hanem családbarát környezetet is próbál kialakítani – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyarország Barátai Alapítvány online nemzetközi konferenciáján kedden.

Novák Katalin angol nyelvű beszédében felidézte, hogy négy évtizede tart a népességfogyás Magyarországon, hasonlóan sok más európai országhoz. Nincs olyan állam a kontinensen, amelynek lakosságszáma szinten maradna a saját természetes reprodukciója által – jegyezte meg.

Tíz éve Magyarországon nagyon alacsony volt a termékenységi ráta, és kevesen házasodtak. A kormány azonban 2010 óta családbarát állam megteremtésére törekszik, aminek köszönhetően ezek a számok emelkedtek, miközben kevesebb lett az abortusz – hangoztatta.
A miniszter azt mondta, senkit nem akarnak meggyőzni arról, hogy gyermeke legyen; céljuk, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit szeretne. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy kevesebb baba születik, mint ahányat a fiatalok terveznek.
A kormány munkához kötötte a családtámogatásokat – emelte ki Novák Katalin. Valamint elmondta: lehetővé tették, hogy az emberek “tisztes” munkához és fizetéshez jussanak. Míg korábban 11 százalék feletti volt a munkanélküliség, a koronavírus-járvány előtt már 4 százalék alatti.Alapelv, hogy a családpolitika mindenkire kiterjedjen, ne csupán a szegényebb körülmények között élőkre – közölte.
A 2010 előtti időkben a magyarok elveszítették a bizalmukat: politikai, gazdasági és morális válság nyomta rá a bélyegét az országra – vélekedett a miniszter. Szavai szerint a magyar családtámogatási rendszer nagyon bőkezű: a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 5 százalékát fordítják erre a célra, ami a világátlagnál sokkal nagyobb arány.

A világon egyedülállónak nevezte, hogy a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A legtöbb gyermeknek ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak a bölcsődében, az óvodában, és a tankönyvek sem kerülnek pénzbe a családoknak a közoktatásban – sorolta.
Kiemelte a babaváró támogatást, a bőkezű otthonteremtési programot, valamint felidézte, hogy jövőre – a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején – megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését.
Kérdésre felelve Novák Katalin azt mondta, hogy nem akarják betiltani az abortuszt, nem akarják megváltoztatni a hatályos szabályozást.

Forrás: MTI

További cikkeink

Elfogadták a családi gazdaságokról szóló törvényt

Az Országgyűlés ismét elfogadta a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabályt a családi gazdaságokról. A Ház 170 igen

Képviselői fogadóóra

Leviczky Cirill önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2020. december 03-án 17.00 – 18.00 óra között. Kecskemét 13. evk. (Kadafalvi, Felsőcsalánosi, Felsőszéktói, Szarkási, Úrihegyi

Várja a vásárlóit a Kocsis Pál iskola standja

Elkészült a Kocsis Pál Szakközépiskola standja a kecskeméti piac csarnokban. Ünnepi díszben és hangulatban várja régi és új vásárlóit.A kínálata többek között