A szalkszentmártoni néptáncosok készülnek a fellépésre

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

            A Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület tagjai a vírusjárvány idején a szabályokat betartva dolgoznak, bízva abban, hogy minél előbb közönség elé léphetnek. Ebben az évben elmaradtak a fellépések, versenyek és minősítők. Egyelőre nem tudják bemutatni, hogy az elmúlt időszakban mit is tanultak a csoportjaik, illetve nem tudják megrendezni az általunk eltervezett programokat és várat magára az újonnan beszerzett ruhák bemutatása is, amelyeket a Csoóri Sándor programban elnyert támogatásból sikerült elkészíttetni.

Addig is betartva a szabályokat dolgozunk tovább, bízva abban, hogy minél előbb közönség előtt is felléphetnek.

            Szalkszentmártonban 1974-ben alakult meg a néptánc csoport a citerásokkal és a népdalkörrel együtt. A táncokat Wünsch László kezdte oktatni és egészen. 1999-ig szebbnél szebb táncokat tanultak meg a felnőttek, majd a gyerekek is. Ebben az időszakban a szalkszentmártoni néptáncosok rendszeresen megfordultak a minősítő versenyeken és jártak Európa számos országában.

            2011-ben Fodor Béni közreműködésével egyesületi formában újra alakultak. A régi alapító tagok mellett számos fiatal is csatlakozott hozzájuk.

            A próbák Csánki Mónika irányítása mellett több korcsoporttal indultak újra, majd némi átszerveződés után kialakult az a forma, amelyben ma is működnek. A mákszemek (óvodás korcsoport), babszemek (alsó tagozat), ifi csoport (felső tagozat, középiskolások) és felnőtt csoportban minden korosztály képviselve van.

Az oktatást azóta átvette Mónika férje Kővágó Zsolt, és jelenleg a 4 korcsoport 50-60 fővel működik. Felkutatták a helyi szalki táncokat, elbeszélgetve az idősebb korosztállyal, kirajzolódott hogyan táncoltak régen az emberek a helyi bálokban, lakodalmakban. Előkerült egy gyűjtés is, amely a helyi népdalokat szedte csokorba, így ezekből a tavalyi év során összeállt egy hagyományőrző műsor.

Szeptembertől az egyesület támogatásával elkezdődött az óvodai néptánc oktatás. Heti egy alkalommal Kővágóné Csánki Mónika ismerteti meg a gyerekekkel a néptánc alapjait.

További cikkeink

Többfunkciójú vízleeresztő műtárgy Tasson

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) mennyiségi és minőségi problémáinak a megoldására kidolgozásra került a Duna-ág teljes rendszerének rekonstrukcióját célzó „Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és

Hetente ülésezik a kunszentmiklósi operatív törzs

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020. március 14-én létrehozta a Kunszentmiklós Város Operatív Törzset. A helyi operatív törzs tagjai