Kútamnesztia – nem kellene engedély az 50 méternél nem mélyebb kutakra

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn


Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntöző kutakat tennék szabályossá. Nagy István agrárminiszter expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére. Sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a felszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma.

A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést.  Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

Czerván György, a Fidesz vezérszónoka a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka örömét fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, nem érti, a kabinet miért várt eddig a helyzet rendezésével. Földi László, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, nagy örömmel vette a kútamnesztiát, ezért a törvényjavaslat elfogadását javasolják. Varga László, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, szeretnék támogatni az előterjesztést, azonban ökológiai szempontból hiányolják abból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását. Vadai Ágnes (DK) hangsúlyozta, a kormánynak egyértelműsítenie kell, kútamnesztiára egyszer kerülhet sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.

További cikkeink

Többfunkciójú vízleeresztő műtárgy Tasson

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) mennyiségi és minőségi problémáinak a megoldására kidolgozásra került a Duna-ág teljes rendszerének rekonstrukcióját célzó „Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és

Hetente ülésezik a kunszentmiklósi operatív törzs

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020. március 14-én létrehozta a Kunszentmiklós Város Operatív Törzset. A helyi operatív törzs tagjai