Kútamnesztia – nem kellene engedély az 50 méternél nem mélyebb kutakra

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn


Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntöző kutakat tennék szabályossá. Nagy István agrárminiszter expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére. Sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a felszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma.

A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést.  Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

Czerván György, a Fidesz vezérszónoka a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka örömét fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, nem érti, a kabinet miért várt eddig a helyzet rendezésével. Földi László, a KDNP vezérszónoka úgy fogalmazott, nagy örömmel vette a kútamnesztiát, ezért a törvényjavaslat elfogadását javasolják. Varga László, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, szeretnék támogatni az előterjesztést, azonban ökológiai szempontból hiányolják abból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását. Vadai Ágnes (DK) hangsúlyozta, a kormánynak egyértelműsítenie kell, kútamnesztiára egyszer kerülhet sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.

További cikkeink

Rekordot döntött a kukoricatermés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, a 2020-as kukoricahozam pedig történelmi rekord – közölte Feldman Zsolt,

Elhunyt Balázs Fecó

Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző – közölte pénteken az MTI-vel a