Elektromos kerékpárvásárlás támogatására hétfőtől lehet pályázni

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás. Ennek jegyében összesen egy milliárd forint támogatást biztosít az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásához.

Az első pályázati időszak holnaptól azzal november 23-ától kezdődik és november 27-én zárul. Ezt követően havi rendszerességgel lehet pályázni egészen 2021. október 29-ig, vagy a keret kimerüléséig. A Minisztérium tájékoztatása alapján a támogatáshoz magánszemélyek juthatnak hozzá, akiknek elsősorban a munkába járásuk megkönnyítése érdekében juthatnak hozzá az elektromos rásegítésű kerékpárhoz, ezért a pályázat benyújtásánál fontos a munkaviszony vagy jövedelem igazoló dokumentum.

A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A nyomatékszenzoros járművek árkorlátja 900 ezer forint, a pedálszenzorosoké 400 ezer forint, ezen felül további műszaki, környezetvédelmi követelményeknek is eleget kell tenniük – közölte a Minisztérium.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kijelentette:

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatásával csökkenhet a kevésbé környezetkímélő közúti autóforgalom, tisztább és jobb minőségű lehet a levegő a településeken.

A pályázatnak köszönhetően, a támogatott járművek számától és munkába járás során történő használat függvényében legalább évi 1600, de akár 2700 tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátás takarítható meg, amely megfelel 275, de akár 465 háztartás évi üvegházhatású-gáz kibocsátásának. Az egészségkárosító hatás mérséklésével és a belterületi szakaszok kisebb terhelésével javul az életminőség a városokban 

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv fontos eleme a legnagyobb szennyezők közé tartozó közúti közlekedés zöldítése, ez egyaránt szolgálja a gazdaság újraindítását, új fejlődési pályára állítását és a fenntartható növekedést is szolgálják – nyilatkozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. E mellett kiemelte, a program tovább gyorsítja a környezetkímélő járművek terjedését Magyarországon, melynek az üteme eddig is az európiai élmezőnybe tartozott.

A pályázatokat elektronikusan lehet benyújtani a pályázati portálon keresztül, mely által az adminisztráció jóval egyszerűbb és gyorsabb. A Minisztérium hozzátette: az egyes pályázatbenyújtási szakaszok lezárultát követően a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. húsz munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról. Ezután újabb 10 munkanapon belül a pályázati portálon keresztül adják ki a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázónak.

Forrás: MTI

További cikkeink

Többfunkciójú vízleeresztő műtárgy Tasson

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) mennyiségi és minőségi problémáinak a megoldására kidolgozásra került a Duna-ág teljes rendszerének rekonstrukcióját célzó „Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és

Hetente ülésezik a kunszentmiklósi operatív törzs

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testülete a veszélyhelyzet kihirdetése után, 2020. március 14-én létrehozta a Kunszentmiklós Város Operatív Törzset. A helyi operatív törzs tagjai