Kunadacs a fűszerpaprika otthona

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kunadacs Község Önkormányzata hosszú évek óta foglalkoztat mezőgazdasági ismeretekre alapozva közfoglalkoztatottakat pritamin kápia, fűszerpaprika, vöröshagyma, burgonya és egyéb konyhakerti növények termeléséhez. Az elmúlt időszakban Kunadacs Község Önkormányzata a gazdaságélénkítő program keretében 23 330 695 Ft támogatásban részesült.

A megtermelt termékek a településen működő napközi óvoda konyha nyersanyag szükségleteit szinte teljesen lefedi, így nagyban hozzájárulva az óvodai, iskolai és szociális étkeztetéshez, melyből a szociálisan rászorulók részére is jut.

Kunadacson és környékén fűszerpaprika termesztése folyik. 2013-ban létrejött a 100%-os önkormányzati tulajdonú Kunadacsi Paprika Szárító és Örlő Nonprofit Kft. A létesítménye 2014-ben jött létre, innentől kezdve pedig az önkormányzat közmunkaprogramjának hála fűszerpaprikából állítanak elő édes és erős őrölt fűszerpaprikát. Kellemes fűszeres édeskés aromáját, valamint élénkpiros színét Kunadacs környékének sajátos mikroklímájú szántóföldek adják, mely Bács-Kiskun Megyei Értéktárba tartozik.

A paprikaszárító üzemben két szárítókamra működik, melyben 7000 kg utóérlelt paprikát lehet szárítani. A gazdaságos és hatékony működést megcélozva a szárítókból távozó meleg levegő energiatartalmának visszanyeréséhez egy hővisszanyerő berendezés is beépítésre került. A különleges paprikaőrlemény kiválóságát és színét a leszedett termék utóérlelése biztosítja. Jelenleg ez a folyamat ládákban történik. Kunadacs a jövőben az utóérlelést egy 300 m2 alapterületű, fedett csarnokában tervezi megvalósítani. A csarnok az utóérlelés biztosításán felül alkalmas még a betakarított termékek és gépek tárolására.

A fejlesztés megvalósításával, a saját és a bérmunkákkal a Paprika szárító és őrlő üzem működtetése hosszú távon biztosított lesz. A program megvalósításához szükséges szakemberek rendelkezésre állnak. A fejlesztést követően 1 fő tovább foglalkoztatását vállalja a létesítmény. A betanított munkásokat pedig idényjellegűen egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatja. A Kunadacsi Paprika Nonprofit Kft. már rendelkezik egy kialakult kisebb felvásárlói körrel. A szárított termékek megismerését követően a keresletből és a bérmunkákból adódón szükségese volt a tovább fejlesztésre. A terméket helyben a településen, környező települések, városok főzőkonyháin, vendéglátó egységek konyháinak értékesíti az üzem.

További cikkeink

Milák Kristóf olimpiai bajnok 200 méter pillangón

A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján. A szám másik magyar indulója,