A méhészetben mindig van tennivaló

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Jenei István Zoltán szalkszentmártoni kistermelő több mint 18 évvel ezelőtt elkezdett hobbija, a méhészkedés, ma már az egész családnak jelent elfoglaltságot, szinte az év minden napján.

Kezdetben a megtermelt mézet felvásárlónak értékesítette, de felesége javaslatára, ma már kistermelőként, saját logójával ellátva, maga árusítja. Ez a feladat karácsony közeledtével adja a legtöbb tennivalót. Így amikor a méhek pihennek, a szalkszentmártoni gazdák szorgoskodnak.

-Nem volt könnyű az indulás, mert kezdetben nem hittem a munka sikerében – mondja István. Felesége éjjel-nappal bújta a szakkönyveket és az interneten az összes méhészeti termékkel kapcsolatos oldalt átnézte. Szinte hetente állt elő az újdonságokkal. A szakmai titkokat nem szívesen osztják meg a szakmabeliek, több esetben angol nyelvű oldalak ötlete segítette a házaspár munkáját.

-Ma már magvas, gyógynövényes és krémmézek is sorakoznak a polcainkon a fajtamézeken kívül. A gasztro ajándékok iránti kereslet az elmúlt évben jelentősen emelkedett, hiszen az emberek szeretnek hasznos dolgot ajándékozni és üres kézzel vendégségbe sem mennek. Címkéinket Gangel Csongor barátom tervezte, a kézműves termékeket saját kezűleg csomagoljuk. Igyekszünk minden évben újdonsággal frissíteni az így sem szűkös kínálatot. Az idei évet a méhészet fekete éveként emlegetik, hiszen a legjelentősebb bevételi forrást jelentő akác jelentős része elfagyott. A szélsőséges időjárás miatt a hárs és a napraforgó egymáshoz közeli, szinte egymást fedő időpontban virágzott. Mi az átlagos termésátlaggal szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ettől függetlenül a méhészeknek is tenni kell a magyar mézért. A borászat szárnyal, a borkóstoló turisztikai programként említhető. Ha elvárjuk, hogy a vásárló ne a nagyáruházak polcáról vegye le az esetlegesen unión kívüli eredetű mézet, ismertessük meg az emberekkel a mézfogyasztás kultúráját. Fel kell hívni a figyelmüket fajtamézek hatására. Nem elegendő azt elmondani, hogy egészséges dolog mézet fogyasztani, tudni kell a fajtamézek összetevőit és az emberi szervezetre gyakorolt hatását – hangsúlyozta a Jenei István.

Lányuk Jenei Tamara, a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaival a méhészetben vendégeskedik

Az elmúlt években jelentős előrelépésnek mondható a Magyar Méhészeti Nemzeti Program, mely révén méhcsaládonként igényelhető támogatás.

A gépek jelentős részét István saját kezűleg készítette a család mesteremberei segítségével. Nagyon fontosnak tartják a higiéniai előírások betartását, csak minőségi termékeket adnak vásárlóiknak. Akácmézük harmonikus kiegészítői a saját termesztésű magvak. Dió, mogyoró és mandulafáik termését maguk szüretelik. Keverőgépekkel készítik repce és napraforgó mézből a Nyugat-Európában népszerű krémmézeket, melyeket különböző ízekkel tesznek változatossá. Vásárlóik a bolti mogyorókrém helyett szívesen fogyasztják a naranccsal, citrommal, mentával és csokoládéval ízesített egészséges csemegét.

-A munkamegosztás azért szerencsés, mert a termelési részhez én nem értek annyira. Nem volt időm kitanulni és vonzalmam sincs annyira hozzá. De már a gyerek is kiveszik a részüket, természetesen a fiúnk a termelésben, a lányunk az értékesítésben jeleskedik. Az Agrárminisztérium fontos tartja a figyelem felhívását a méhek szerepére, a környezeti nevelés fontosságára. Ennek jegyében a helyi iskolások számára mi is már több alkalommal tartottunk előadást. Az iskolapadban ülve is érdeklődve fogadták a tanulók az új ismeretek, de itt nálunk kezükbe foghatták a kereteket, fedelezőt, megnézhették a pörgető, és a krémméz keverőgép működését, címkét ragaszthattak, méhészruhába bújhattak. – tette hozzá a feleség, Jenei Edina.

A család fontosnak tartja a vásárlókkal való közvetlen kapcsolatot, Ízes-mézes porta nevű Facebook oldalukat is emiatt hozták létre. Címkéikkel nemcsak a kötelező jogszabályi előírásoknak akarnak megfelelni, a vevők megfelelő tájékoztatását is érvényesítik általuk.

A fajtamézeket nemcsak közvetlenül tőlük, hanem már néhány üzlet polcáról is meg lehet vásárolni. A kézműves termékeket, saját maguk értékesítik otthon és vásárok alkalmával. Hamar rájöttek arra, hogy sokkal egyszerűbb a hordós értékesítés, mint a rengeteg munkával és kreativitással járó igényes kiszerelés, de az évek óta visszatérő vásárló megéri a fáradozást.

                                                                                              

További cikkeink

Új fákkal zöldült tovább Hetényegyháza főtere

Ma délután (hétfő) Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője és Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésével ültettek fát Hetényegyháza főterén. A