Csökkennek a borászok adminisztrációs terhei

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedInAz új bortörvény alapvető célja az adminisztrációs terhek csökkentése, a borágazat jelenlegi papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer váltja fel, amely a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodást tesz lehetővé a hatósági feladatokat ellátó szervezetek számára – hangsúlyozta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az Országgyűlésnek kedden benyújtott, a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslat kapcsán.

A HNT szerint az ePincekönyv projekt a mezőgazdaság digitalizációs folyamatának fontos állomása, amely hozzájárul az összetett adminisztráció egyszerűsítéséhez. Kiemelt célja a jelenlegi, egymást átfedő adatszolgáltatási kötelezettségekből fakadó adatduplikációk megszüntetése.
    

Az új bortörvény megerősíti és új jogköröket biztosít a hegyközségi rendszer számára, így az az ágazati irányítás alappillérévé válik. Új szakmai és közigazgatási jogkörökkel bővül a hegyközségi szervezet, az egyablakos ügyintézés megerősíti a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét – fejtette ki a közleményben Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.
   

A borágazat feladata és felelőssége, hogy az új szabályrendszerben rejlő lehetőségeket kihasználja, és szakmai tartalommal töltse meg azokat – emelte ki Légli Ottó, a HNT elnöke.
    

A tanács közleményében emlékeztet rá, hogy egyes területeken a tervezett változás akár 90 százalékkal is csökkentheti az adminisztrációra fordítandó időt, hatékonyabbá teheti az ellenőrzést, hozzájárulhat a magyar borok minőségi javulásához, és erősítheti a földrajzi árujelzők védelmét.Az elektronikus ügyintézés alapját jelentő ePincekönyv nyilvántartási és ügyintézési rendszere várhatóan 2021 nyarán kezd működni.

Forrás: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

További cikkeink