Kivágták a Szent István körúti véderdőt

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A Szent István körúton, a körúti társasházak és a Bramac cserépgyár közötti, valamint a Dachser telephelye előtti részen vágták ki a fákat Kecskeméten. A Phoenix Mecano és a Zarges bejárójával szemben lévő folt megmaradt.

A baon.hu megkereste az önkormányzatot, miért volt szükség a fák kivágására és milyen módon történik majd a pótlásuk.
Falu György Tamás alpolgármester elmondta: a véderdők üzemterv által elrendelt véghasználata van folyamatban.

– Mivel itt az érintett nyomvonalon gázközművezeték húzódik, ezért nincsen lehetőség állományleváltásra, így az erdőfelújítás sarjaztatással történik. Ilyenkor lehetőség van „hagyásfa” területen maradására, természetesen a biztonságos távolság biztosításával, lombkorona-visszametszéssel, csonkolással – tette hozzá.

Az alpolgármester szerint az állomány még megfelelően jó állapotban van ahhoz, hogy a sarjadzás intenzíven és dúsan indulhasson, így az állomány rövid idő alatt újrazáródik és erőteljes növekedésnek indul.
– Sajnos hozzá nem értők megnyilvánulásai gyakran megkérdőjelezik, hogy miért kell egy egészséges állományt újratelepíteni. Éppen az említettek miatt, ugyanis egy túltartott, lebetegedett állomány sarjadzási, megújulási képessége messze nem éri el azt a szintet, amely ilyenkor szükséges, így a véghasználat után az új erdő csak lényegesen hosszabb, években mérhető késedelemmel éri el a kívánt állapotot, vagy el sem éri – jelentette ki.

Arra is kitért, hogy a társasházak mentén lévő véderdőnél sajnálatos jelenség volt tapasztalható: a 2013-ban telepített mintegy 1300 akáccsemetét ismeretlenek folyamatosan pusztították, a csemetéket kettétörték, kiszaggatták.

– A több éven át tartó pótlás kilátástalan volt, mára már csak néhány fa jelzi, hogy itt egy 5–6 méter magas, 10 méter széles akácerdősávnak kellene lennie, ami lényegesen csökkenthette volna az erdőrészlet véghasználata következtében kialakuló látvány okozta feszültséget. Ennek ellensúlyozására, az ott élő lakók kérésének megfelelően az ilyenkor a területen az előírások által megengedett legnagyobb számú hagyásfát tartunk a területen, vagy talán kicsit többet is, amely nem veszélyezteti sem a gyár, sem a lakók épületeit – közölte az alpolgármester.

Forrás és képek: baon.hu

További cikkeink

Melegszik a levegő jövőhéten

A következő napokban is havazhat, de emellett esőre, ónos esőre is készülni kell. Mindeközben fokozatosan melegszik majd a levegő, a hét második

Kérdezze Szabadszállás polgármesterét

Minden hónapban közérdeklődésre számot tartó kérdéseket tehetnek fel írásban, e-mailben és facebookon Darabos József polgármesternek. A kérdések írásban a titkarsag@szabadszallas.hu e-mail címre, vagy a

Folytatódik az oltás az idősotthonokban

Vasárnap is folytatódik az oltás a száz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, az ott élők és dolgozók az amerikai Moderna vakcináját kapják meg.