Megújult a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola ebédlője

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola intézménye az elmúlt években nagyszábású fejlesztések által immár innovatív környezettel várja diákjait.

Az iskola főépülete mellett két új épület szolgálja a diákok és pedagógusok munkáját, az idei évben pedig az iskola fenntartója, a Kunszentmiklósi Református Egyházközség saját költségvetéséből megvalósította az intézményhez tartozó ebédlő renoválását. Az iskola névadója, Baksay Sándor református püspök 1915-ben szinte minden vagyonát a gimnáziumra hagyta. Meghagyta, hogy a konviktus felépítéséig a részvények éves jövedelmét az alapítvány tőkéjéhez kell csatolni. 1917. június 15−én az egyháztanács határozatot hozott a konviktus megépítésére.Az épület az 1900- as években több funkciónak tett eleget, hiszen kollégiumként, ebédlőként is működött amellett, hogy az épület szárnyaiban szolgálati lakások és tantermek is megtalálhatók voltak.

Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola ebédlőszárnyának utcaképe

Az iskola épületeinek felújítása során ezeket a szárnyakat lebontották, megmaradt a melegítő konyha és az ebédlő része. Az ebédlő külső renoválása 10 évvel ezelőtt megtörtént, a belső szerkezethez ekkor nem nyúltak. A létesítmény fejlesztése az általános iskolához tartozóan történhetett volna meg, de nem fért bele az akkori költségvetési keretbe. Az idei évben pedig az iskola fenntartója, a Kunszentmiklósi Református Egyházközség a költségvetéséből tekintélyes összeggel korszerűsítette ezt az építményt is. A felújítás során fő szempont volt az eredeti állapot megőrzése, a tárgyi és szellemi örökség ápolása. Az energetikai rendszert teljes mértékben korszerűsítették. Új kazánok és fűtőtestek kerültek beszerelésre, míg a konyhai kiszolgáló részen a padlófűtés kiépítése történt meg. A régi melegítő konyha, a vizesblokk és az ebédlő tér a tervezés során új helyet foglal el, így az ingatlan struktúrája teljesen megváltozott. A tágas ebédlő egy korszerűen és minden előírásnak megfelelő melegítő konyhával együttesen szolgálja az intézmény minden tagját.

További cikkeink

Indítsa mézédesen a nyarat!

Szombati László és felesége Szombatiné Tóth Katalin több mint 20 éve foglalkoznak méhészkedéssel. A hetényegyházi termelők minőségi termékeit a kecskeméti termelői piac

Két új játékos is csatlakozik

Két újabb játékossal bővült a KTE HUFBAU kerete, Hadaró Valentin és Tóth Barna személyében. A bal oldalon bevethető Hadaró Valentin élvonalbeli rutinnal