Tizennyolc ágazat cégeinek adóját engedte el a kormány

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

AZ ÉTTERMEK MELLETT A MOZIKNAK, AZ ÁLLATKERTEKNEK ÉS A VIDÁMPARKOKNAK IS KEDVEZ AZ ÚJ SZABÁLY

November közepén újabb kormányrendelet látott napvilágot a válság káros gazdasági hatásainak mérséklésére, a jogszabály több helyen is enyhített a közterheken. Hogy pontosan kiket érint a könnyítés, arról a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részletes összefoglalót adott közre.

– A kormányrendelet nyomán a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei csökkentek. A rendelkezések kedvezményeket adnak a munkaadóknak a munkaviszonyban álló alkalmazottaik után fizetendő adókból – mondta bevezetésképpen a hatóság szóvivője. Kis Péter András érdeklődésünkre megjegyezte, hogy a jogszabály összesen tizennyolc ágazatot sorol a veszélyeztetett kategóriába, az ezekben működő vállalkozásoknak jár adómentesség. Ilyen ágazat egyebek mellett az éttermi vendéglátás, a konferenciaszervezés és a filmvetítés, ahogy idetartozik a sport- és a művészeti létesítmények üzemeltetése is; az állatkertek és a vidámparkok szintén élhetnek a kedvezményekkel.

– A felsorolt ágazatok vállalkozásainak nem kell 2020 novemberére szociális hozzájárulási adót fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottaik után – kezdte a szóvivő. A munkaadók ugyancsak mentesülnek a szakképzési hozzájárulás alól, miként az egy hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól is. – A rendelet a kisvállalati adó, azaz a kiva szerint adózóknak is kínál kedvezményt. Nekik a novemberi adó megállapításánál nem kell figyelembe venniük a személyi jellegű kifizetéseket, az összeg tehát nem lesz része a kisvállalati adóalapnak – sorolta Kis Péter András.

A jogszabály természetesen feltételeket is támasztott. – Az adómentesség akkor járnak, ha a munkaadó kifizeti a november havi bért. Lényeges az is, hogy a munkaszerződésnek november 11-én élnie kellett, és hogy a dolgozót novemberben nem bocsátották el a veszélyhelyzet miatt – ismertette a szóvivő, majd megjegyezte: a mentességet igényelni kell az adóhivatalnál. Erre a szociális hozzájárulási adónál és a szakképzési hozzájárulásnál a november havi 2008-as számú bevallás a megfelelő nyomtatvány, a rehabilitációs hozzájárulás kedvezménye ügyében a 2001-es számú bevallásban lehet intézkedni. Ezeket a bevallásokat december elején, vagyis a napokban kell elkészíteni. A kiva esetében a könnyítés majd a 20KIVA jelű iratban érvényesíthető.

Ügyintézés az adóhivatalban. Az adómentesség jár, de azt kérni kell, igaz, nem személyesen, hanem elektronikus úton.
Fotó: Bach Máté

A járvány elleni védekezés miatt harminc napra elrendelt kötelező zárvatartás időszakában a vendéglátó- és a szabadidős ágazatot összességében hétmilliárd forintnyi adókönnyítéssel segíti a kormány. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az adóügyi könnyítés csaknem 15 ezer vállalkozást és mintegy százezer munkavállalót érint – világította meg intézkedés hátterét, hatásait tegnap az adóügyi államtitkár. Izer Norbert a Joint Venture Szövetség online adókonferenciáján kiemelte: a kedvezmény igénybevétele is rendkívül egyszerű.

Vállalkozók veszélyben

– Éttermi, mozgó vendéglátás

és rendezvényi étkeztetés

– Italszolgáltatás

– Filmvetítés

– Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

– Sport- és szabadidős képzés

– Előadó-művészeti és azt kiegészítő tevékenység

– Művészeti létesítmények működtetése

– Múzeumi tevékenység

– Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése

– Sportlétesítmény működtetése

– Sportegyesületi tevékenység

– Testedzési szolgáltatás

– Vidámparki, szórakoztatóparki te­vékenység

– Fizikai közérzetet javító szolgáltatás

– Egyéb szórakoztatás, szabadidős és sporttevékenység

Forrás: magyarnemzet.hu

További cikkeink