A méz segít az egészség megőrzésében

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Zátrok József kunszentmiklósi méhész őstermelő szívügyének tekinti, hogy az emberek igazi magyar mézet fogyasszanak, mert az segít az egészség megőrzésében.

A feleségével és két fiával Kunszentmiklóson élő méhész, folytatva a családi hagyományt, 2003 óta önállóan dolgozik.

-Előtte szüleim méhészetében segítettem, ott szerettem és tanultam meg ezt a mesterséget. Bár, gyerekként csak a munkát láttam benne, felnőtt fejjel már a lehetőséget is. Jelenleg, főállású munkahely mellett foglalkozok a méhekkel, mert az egyre több kihívással szembesülő méhészetből nagyon nehezen lehet megélni. Az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárása, a növényvédőszerek helytelen használata, az új élősködők megjelenése, a méhlegelők csökkenése mind nagyban megnehezíti a munkánkat és a megélhetésünket – mondta a szép mesterség nehézségeiről.

A méhészkedés igazi embert próbáló, kemény fizikai munka, az év minden szakában, hisz nem elég a méhek ellenőrzése, az éppen virágzó nektárt adó méhlegelőkre szállítása, pergetés, beteltetés, a kaptárakat folyamatosan rendben kell tartani, kereteket készíteni, fűzni, viaszt beolvasztani, és még temérdek egyéb tennivaló van.

Hangsúlyozta, hogy télen, nyáron folyamatos elfoglaltságot jelent, amiből az egész család kiveszi a részét. A szállításban, pergetésben, ami a legnagyobb munka, a fiai nagy segítséget jelentenek. Ahhoz, hogy a méz és egyéb méhészeti termékük a vásárlókhoz kerüljön a felesége segítségére is szükség van.

Főként piacokon próbálják értékesíteni a termékeiket, mert a vevő személyes kapcsolatba kerül a termelővel, ahol egy arcot is tud kapcsolni a termékhez, valamint a kérdéseire is válasz kap. Folyamatosan bővítik kínálatukat, a méz mellet, a méhek által előállított szinte az összes alapanyagot felhasználják. Forgalmaznak virágport, a propoliszból készül tinktúra és kenőcs, a méhviaszból pedig gyertyák, díszek készülnek.

-A méz, propolisz, virágpor és egyéb méhészeti termék bizalmi kérdés, az emberek nagy része igyekszik megbízható forrásból vásárolni. Az elégedett vevő, ha minőségi terméket talál, akkor visszajár, és másnak is ajánl bennünket. Legjobb tudásunk szerint törekszünk minőségi termékek előállítására – fűzte hozzá.

További cikkeink