Megkezdte működését a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Az Igazságügyi Minisztérium 2020-at az áldozatsegítés éveként hirdette meg, ennek kapcsán nyitották meg az irodát az Arany János utcában.

Egy korábban porcelánboltként funkcionáló helyszínen alakították ki a Kecskeméti Áldozatsegítő Központot – erre Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere hívta fel a figyelmet az intézmény csütörtöki hivatalos megnyitóján. Mint mondta, azt reméli, hogy aki áldozatként belép majd ebbe az Arany János utcai központba, az olyan finom, óvatos, gondoskodó bánásmódban fog részesülni, mint egy finom, törékeny porcelán.

Szeiler Orsolya helyettes államtitkár a központ átadásán hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett az áldozati jogok szélesebb körű érvényesítésében. Céljuk, hogy mindazok, akik áldozattá, bűncselekmények sértettjeivé váltak, ne sérüljenek tovább, és azonnali, szükség esetén hosszú távú segítséget kapjanak.

A kormányhivatalokkal, hivatalos szervekkel és civil szervezetekkel együttműködve immár országszerte hat helyszínen – Budapest, Miskolc, Szombathely, Pécs és Szeged mellett most már Kecskeméten is – léteznek ilyen központok.

A sajtótájékoztatóval egybekötött átadón Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Dávid Károly dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is üdvözölte az intézmény létrejöttét, és kifejezte elkötelezettségét az együttműködés megvalósításáért. Mint kiderült, a rendőrséggel való partneri megállapodás modellértékű, és a kecskeméti példa reménység szerint mintaként szolgál majd a jövőben megalakuló központok működésére nézve.

A civil szervezetek képviseletében Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központ ügyvezetője arra mutatott rá, hogy egy ilyen központ komplex segítséget tud nyújtani az áldozatoknak, akik így nem bolyonganak majd elveszetten a segítségkeresés labirintusában.

Ugyancsak a civilek nevében jelentette be Fekecs Dénes, a megyei polgárőr szövetség elnöke, az országos polgárőr szövetség alelnöke, hogy a megnyitót megelőzően együttműködést írt alá Barta Gáborral, a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ vezető koordinátorával.

Az áldozatsegítő központ szolgáltatásait ingyenesen, akár anonim módon vehetik igénybe az érintettek. Várják mindazokat, akik ellen bűncselekményt követtek el, vagy akikkel szemben tulajdonuk elleni szabálysértést követtek el, ebből hátrányuk származott, illetve testi és/vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt szenvedtek.

A központ az áldozatoknak felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről, érzelmi támogatást nyújtanak; jogi segítséget adnak vagy gyakorlati segítséget biztosítanak, krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat lakhatás, ruházkodás, utazás vagy élelmezés céljára. Ez utóbbi méltányossági döntés alapján, a rászorultság vizsgálata nélkül adható az áldozatoknak.

 kecskeméti iroda telefonszáma: 76/795-955.
Az éjjel-nappal díjmentesen hívható számon: 06-80/225-225

Forrás és képek: https://hiros.hu/

További cikkeink

Indítsa mézédesen a nyarat!

Szombati László és felesége Szombatiné Tóth Katalin több mint 20 éve foglalkoznak méhészkedéssel. A hetényegyházi termelők minőségi termékeit a kecskeméti termelői piac

Két új játékos is csatlakozik

Két újabb játékossal bővült a KTE HUFBAU kerete, Hadaró Valentin és Tóth Barna személyében. A bal oldalon bevethető Hadaró Valentin élvonalbeli rutinnal