Az országban elsőként Kecskeméten fogják legyártani a jövő autóit

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Újabb 50 milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary. A fejlesztés keretében a vállalat megkezdi – Magyarországon elsőként – a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója online sajtótájékoztató keretében.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán élő videóban közvetítette a nagy bejelentést, amely nemcsak a gyár, de a magyar gazdaság történetében is mérföldkőnek számít.

Christian Wolff , a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója az online bejelentésen elsőként az elmúlt év viszontagságairól számolt be. Felidézte, amikor tavasszal le kellett állítani a gyártást, és beszámolt arról, hogyan álltak vissza a normál kerékvágásba. Ezután tért rá arra, hogy ma egy mérföldkőnek számító beruházást jelenthet be.

– Ma egy különleges alkalomból gyűltünk össze, ami az üzem jövőjét az elkövetkezendő évtizedekben is meghatározhatja – fogalmazott a gyárigazgató, aki megmutatta a színpadon egy takaró alatt megbújó modell sziluettjét is. Mivel a világpremierje még várat magára, ezért nem láthatták az esemény résztvevői sem.

Christian Wolff a Mercedes gyár igazgatója

EQB – Ez a három betű jelzi, hogy 100 százalékosan elektromos meghajtású autóról van szó, amit 2021 őszétől sorozatgyártásban Kecskeméten gyártunk. Ez lesz az első olyan teljes mértékben elektromos autó, ami Magyarországon készül. Hatalmas mérföldkő ez számunkra, ezáltal a magyarországi telephely még fontosabb oszlopává válik a vállalatnak

– emelte ki Christian Wolff.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét városának polgármestere

– Öröm és büszkeség, amit ma érzünk, örülünk, hogy ilyen jó hírt hozott a karácsony nekünk – kezdte ünnepi köszöntőjét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Kifejtette, mit is jelent ez a bejelentés a kecskemétiek számára.

– Elsősorban több száz új munkahelyet jelent, és azt, hogy közel 5000 család jövője lesz kiszámíthatóbb és biztonságosabb. A jövő autóit Kecskeméten gyártják, ebben mi leszünk az elsők, így van miért örülnünk.

A polgármester elmondta, nagyon sok munkájuk van ebben a fejlesztésben. Köszönetet mondott a gyár vezetőinek, tulajdonosainak, hogy bíztak Kecskemétben, valamint a kormánynak, hiszen a támogatásuk nélkül nem sikerült volna ez a fejlesztés.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy rendkívüli körülmények között még nagyobb jelentősége van ennek a bejelentésnek.

– Olyan világjárvány támaszt elénk rendkívüli kihívásokat, amellyel évtizedek óta nem szembesültünk. A magyar gazdaság életerejére bizonyíték, hogy miközben az egész világon gyárakat zárnak be, ezreket bocsátanak el, hazánkban napról napra új beruházásokat jelenthetünk be. Ez is azt mutatja, hogy Magyarország az új világgazdaság nyertesének tekinthető, óriási győzelmet aratott.  Ez a nap nem csak a Mercedes, de a magyar autóipar, a magyar gazdaság történetében is hatalmas mérföldő.

Az 50 milliárd forint értékű beruházáshoz a magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosít, a beruházással több mint 4400 munkahely jövője válik “betonbiztossá” – tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta: a világ egyik legnagyobb és legmodernebb autóipari vállalata döntött úgy, hogy óriási jelentőségű high-tech beruházást hoz Magyarországra, most amikor a világ autóipara “nem éppen az új beruházásokról szól”.

A vállalat ehhez szükséges karosszériaüzemet épít, és megkezdi a kecskeméti gyár technológiai felkészítését a tisztán elektromos autók szériagyártására – jelentette ki.

A miniszter kiemelte, ez a beruházás tovább erősíti Németországgal való kapcsolatunkat. Megköszönte a gyár munkatársainak és Christian Wolffnak, aki már kecskemétinek tekinthető, tolmácsolta a gyárigazgató felé a magyar kormány köszönetét, megbecsülését.

– Gratulálok Kecskemétnek, a kecskemétieknek és a Mercedesnek is! – zárta beszédét Szijjártó Péter.

Forrás: https://www.facebook.com/szemereyne.klaudia/

További cikkeink