Lesz-e fehér karácsony Bács-Kiskun megyében?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Tóth Tamást, a közmédia meteorológusát kérdezte a baon.hu, hogy milyen időjárásra számíthatunk karácsonykor.

Akik fehér karácsonyt várnának, nem az idei lesz számunkra az ideális, legalábbis az előrejelzések ezt mutatják, hiszen karácsonyig gyakorlatilag hó nem várható – számolt be a baon.hu megkeresésére Tóth Tamás meteorológus, akitől azt is megtudta a lap, hogy a még néhány nap szürkeséget és párásságot követően, átmenetileg jelentősebb felmelegedés is tapasztalhatunk.

– Bács-Kiskun megyében is érezni lehet majd, ahogy karácsony előtt megerősödik a délnyugati szél és kisöpri térségünkből a párás levegőt. Mindez pont a szenteste előtti napon érezteti legjobban a hatását, és akár 10 Celsius-fok feletti is lehet a hőmérséklet – tette hozzá Tóth Tamás, aki félegyházi-halasi diákként és majsai lakosként is kötődik megyénkhez.

A köztelevízió képernyőjéről is ismert meteorológus hangsúlyozta: a jelenlegi információik szerint karácsonyra viszont nagyobb változás körvonalazódik az időjárási helyzetben.

– A magasban több fokos lehűlést fogunk tapasztalni, egy hidegfront robog át fölöttünk december 24-én. A hidegfront jelezhetné azt is, hogy hóesés kísérheti, azonban most úgy tűnik, hogy a csapadék eső formájában érkezik. Szenteste így az ország több pontján számítunk esőre, ami csak elvéthetve mehet át havas esőbe, a havazásnak rendkívül kicsi az esélye – fogalmazott Tóth Tamás.

A lap megtudta: a front mögött eláraszt bennünket a jóval hidegebb levegő, így december 25-én és 26-án hideg, de nagyobb részt száraz időnk lesz és végre hosszabb-rövidebb időre napsütés is várható. Megszűnik a párásság és kissé szeles is lesz az idő, de csökken a hőmérséklet, ami visszaeshet az 5 fok körüli maximumokra.

– Futó hózáporok csak az ország északkeleti vidékien fordulhatnak elő a mostani „forgatókönyvek” alapján, hiszen az idő előrehaladtával ez még változhat, de az egyértelműen látszik, hogy nem lesz klasszikus fehér karácsonyunk – jelentette ki a meteorológus.

Kép: idokep.hu

További cikkeink