Kamionban, szupertitkosan érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Több szempontból is különleges feladat a Pfizer Corminaty márkanévre keresztelt koronavírus elleni vakcinájának szállítása: mínusz 70 fokon kell tárolni az anyagot, ráadásul féltik a szállítmányt, ezért szupertitkos biztonsági intézkedésekkel azonnal útnak indítják Belgiumból.

Megkapta a zöld utat a Pfizet-Biontech oltóanyaga, az Európai Bizottság által meghatározott elosztási terv szerint azonnal útnak indítják a Pfizer belgiumi, Puurs városában lévő gyárából a 27 tagállamba, így Magyarországra is – mondta a Ripost-nak Takács Bíborka a Pfizer magyarországi PR-vezetője. A vakcina védelmében szupertitkosak a szállítási adatok.

800 ezer vakcinát indítunk el, de többet nem oszthatunk meg arról, hogyan és hova érkezik a szállítmány, biztonsági okokból – mondta a CNBC-nek a Pfizer szóvivője. Nemcsak a nagy érték indokolja a biztonságot, hanem az is, hogy nagy károkat okozhat, ha a feketepiacra kerül.

Emiatt biztonsági kíséretet is kapnak a kamionok, de úgy, hogy az ne tűnjön fel senkinek.

Megfigyelik a kényes csomagokat

Egy találmány felújított változata segíthet abban, hogy a speciális tárolást igénylő vakcina-csomagokat menet közben is folyamatosan ellenőrizzék. A FedEx IoT megoldása a SenseAware, melyet 7 éve fejlesztettek ki, és arra használták, hogy adatokat küldjön az épp úton lévő csomagokról. Most lekicsinyítették és meglehetősen sok új funkcióval ruházták fel a technológiát, így az alacsony energiafelhasználású, Bluetooth kapcsolatot használó SenseAware ID szenzorok a szállítmányokhoz csatlakoztatva képesek azok helyzetéről és hőmérsékletéről két másodperces pontossággal információkat közölni.A technológia használatával sokkal könnyebb és olcsóbb lesz szállítás közben megfigyelni a kényes csomagokat.

A magyaroknak van már benne gyakorlatuk

A több mint 700 millió forintba kerülő készítményt, a Zongensmát ugyanúgy mínusz 70-80 fok között kellett szállítani és tárolni, mint a koronavírus elleni védőoltást. A Hungaropharma, a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő szakemberei még próbautat is szerveztek Amerikából: üres ampullákat tettek a hétezer dolláros, szárazjéggel megtömött bőröndbe és kipróbálták, hogyan fog működni a szállítás. A Bethesda kórház szakembereinek tehát van tapasztalata a logisztika és a kiolvasztás terén.

Már 307 ezren regisztráltak az oltásra

Eddig 307 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra – közölte tegnap a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, és ez a szám óráról órára nő. Dömötör Csaba elmondta: változatlanul nagyon sokan keresik fel a honlapot, ahol regisztrálni lehet az oltásra. Most kezdenek beérkezni azok a regisztrációk is, amelyeket postán adtak fel.

Az oltás önkéntes lesz, így értelemszerűen nagyon nagy a jelentősége annak, hogy tudjuk, kik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, a regisztráció ebben segít – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást.

Forrás: https://www.baon.hu/bulvar-celeb/hazai-bulvar-celeb/kamionban-szupertitkosan-erkezik-a-koronavirus-elleni-vakcina-magyarorszagra-3481888/

További cikkeink