Erdő Péter: Az isteni szeretetet a názáreti Jézus jeleníti meg a legjobban

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A földi életünk egyedülálló és megismételhetetlen alkalom arra, hogy érdemeket szerezzünk – mondta Erdő Péter bíboros. Az esztergom–budapesti érsek kiemelte: a járvány nagyon megnehezítette a keresztény ember karácsonyi előkészületeit, de az online tér valamelyest pótlékot adott adventben. A katolikus egyház és személy szerint ő is igyekezett a legjobb tudása szerint reagálni a járvány jelentette nehézségekre – mondta. Kitért arra is, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjainak a gerince stabil, és úgy tűnik, a színhelyek is megvannak.

Teljes mértékben nem lehetett felkészülni így a karácsonyra, mert a liturgikus ünnepléshez fizikai jelenlét kell. Az eucharisztiát nem lehet online magunkhoz venni, és gyónni sem lehet a világhálón keresztül. De ha nem tudjuk nagy közösségben megtartani valamelyik ünnepi alkalmat, akkor sokan távolról követik az eseményeket. Ezek hangulatából, lelkiségéből azért ők is megkapnak valamit, tehát az online tér pótlékot ad, és nem is rosszat – mondta Erdő Péter a járvány miatt előállt helyzetről. A karácsony liturgiájáról, a hagyományok szerepéről elmondta: 

Nagyon jelentős élmény, hogy nem tárgyakat vagy saját magunkat ünnepeljük, hanem hogy van valaki, aki szeret minket, akinek mi hálásak vagyunk, aki körül összegyűlünk, amikor eljön hozzánk. Kár lenne lemondani erről a tapasztalatról. Én például azt nem tudom, hogy 1956-ban mit hozott a Jézuska, de arra, hogy ott voltunk a fa körül és imádkoztunk meg énekeltünk, emlékszem.

A JÁRVÁNY RÁDÖBBENTETT MINKET, HOGY  TOVÁBBRA IS ÉL BENNÜNK AZ ÉHSÉG A TÉNYLEGES KÖZÖSSÉGI EGYÜTTLÉTRE, A SZENTMISÉRE ÉS A SZENTÁLDOZÁSRA – mondta a bíboros. 

A katolikus egyház kidolgozta annak a rendjét, hogyan látogathatja meg a covidos betegeket a kórházban a lelkipásztor. 

Először is fontos, hogy a kórházban fekvő covidos beteghez a pap csak valóban súlyos szükség esetén menjen be. Jó dolog a vigasztaló beszélgetés is, de csupán ezért egy pap ne tegye ki nagy veszélynek a rábízottakat. Ha viszont valóban szükséges a személyes találkozás a beteggel, akkor minden orvosi előírást betartva lehet bemenni a kórházba, de nem akárkinek. Csak az mehet be, aki előtte az egyházmegyétől külön engedélyt kér. A szisztéma pedig az, hogy csak olyan pap megy be, aki maga már átesett a betegségen, és önként vállalja a szolgálatot. Néhány fiatal papunk van, aki ezt vállalja, de ők viszont más beteghez nem mennek. A rendszer világos. 

“A programok, a készülés jellege változik meg, mert nem tudjuk, meddig lesznek még óvintézkedések. Ettől függ, hogy mikor lehet például csoportos képzéseket tartani. (….) Bízunk benne, hogy szép közös ünneplésre is sor kerülhet, a Hősök terét például kérjük arra az időszakra. S abban is reménykedünk, hogy a Hungexpo területén is meg tudjuk tartani a délelőtti programokat. A kiállítások helyszíne részben változik, hiszen ezeket újra le kell foglalni, és nem minden lesz szabad a megváltozott időpontban, 2021 szeptemberében. A programok gerince azonban stabil, és úgy tűnik, a színhelyek is megvannak” – mondta erről az esztergom-budapesti érsek.

Arról, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, Erdő Péter azt mondta: 

Jézus fel is vette, meg nem is vette fel a kesztyűt. Az Újszövetséget olvasva láthatjuk, kemény vitabeszédei voltak. Nem lehet azt mondani, hogy takarékoskodott a kritikával. Sőt feltehetőleg ez volt az egyik oka annak, hogy sokan megharagudtak rá. Ő szuverén módon és biztosan beszélt, csak nem e világi síkon. Ahogy mondja: „Az én országom nem ebből a világból való.” A keresztény ember egyszerre Krisztus országának a tagja, és ebben a világban is él. A keresztény évezredek eléggé kicsiszolták, miben lehet, sőt kell választ adni, mi a módja a jogos önvédelemnek, és mi az, ami mindenképpen kerülendő (…)  

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek arról is beszélt, hogy A KARÁCSONY REMÉNYT HORDOZÓ, VIGASZTALÓ ÜNNEP, ÉS EZ A VONÁSA NEHÉZ IDŐKBEN MUTATKOZIK MEG IGAZÁN. 

A bíboros hangsúlyozta: az emberrel szolidaritást vállaló Isten “egy lett közülünk”, megmutatva ezzel is, hogy “az ő szeretete tervezi meg az emberiség életét”.

Erdő Péter kitért arra is: az elmúlt időszak tanulsága az is, hogy a hívekkel az online térben kialakított kapcsolatot meg kell tartani a későbbiekben is, és ez “jelentős része az egyház küldetésének”.

Természetesen amikor a hívek járhatnak szentmisére, nem helyettesítheti a személyes részvételt az online miseközvetítés, de a kapcsolattartásnak, a katekézisnek vagy az egyházmegyei, püspökkari testületek munkájának is jó eszköze lehet az internetes kommunikáció.

Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy bár a közösségi média a templominál elevenebb, könnyedebb kommunikációt tesz lehetővé, a papok ne adják magamutogatásra, bohóckodásra a fejüket, hanem az egyház küldetéséhez hűen használják ezt a fórumot is.

Forrás: origo.hu, Magyar Nemzet, MTI

Kép: origo.hu

További cikkeink

Az U17 és az U20 is magabiztosan nyert

Vasárnap a Nyírgyulaj korosztályos együtteseit fogadták hazai környezetben Móra Viktor és Mánya Szabolcs tanítványai. Móra Viktor értékelése az U17 meccséről: Megint egy izgalmas

Kecskemét új tűzoltólaktanyával gyarapodik

Többfunkciós létesítmény építési munkálatai kezdődtek meg Kecskeméten, az épületegyüttes a város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága és katasztrófavédelmi kirendeltsége mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is