Kovács Ernő: Mindig újabb célokat kell kitűzni!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A Kécskei Krónika az elmúlt évek során rendszeresen készített interjút Kovács Ernővel, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottjával, aki idén megkapta Tiszakécske legrangosabb elismerését; a díszpolgári címet. Az idei évben utoljára az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön volt lehetőségünk beszélgetni, azóta sok minden történt.

Hogyan éli meg a világjárvány okán kialakult helyzetet?

Az idei esztendő sajnos a koronavírus járvány árnyékában telt. A pandémia hatással van az emberek mindennapi életére, a gazdaságra, a különböző ágazatokra és a kormányhivatal életére is. A világ országai minden erejükkel küzdenek a járvány leküzdése érdekében. Bízunk benne, hogy a vakcina megérkezésével kilábalunk ebből a nehéz helyzetből. Az előre kidolgozott oltási terv szerint hamarosan megkezdődik a ,,frontvonalban harcolók” és a lakosság oltása. 

Nagyon fontos, hogy az emberek betartsák a központi előírásokat, akkor tehetünk a legtöbbet, ha vigyázunk egymásra és kerüljük a csoportosulásokat. Most a közelgő ünnepek alkalmával is be kell tartanunk ezeket a szabályokat, hiszen ez közös érdekünk.

Milyen hatással van a koronavírus járvány a kormányhivatalban, a kormányablakokban folyó munkára?

A kormány által március 11-én kihirdetett első veszélyhelyzettel nagyon komoly munka vette kezdetét, amelynek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal is aktív részese. Már akkor olyan intézkedéseket hoztunk a kormányhivatalnál, amelyek legfontosabb eleme a kollégáim és az ügyfelek egészségének védelme volt. Így kötelezővé tettük a védőmaszk viselését az ügyféltérben, valamint a kormányhivatalok közül az elsők között döntöttünk úgy, hogy plexi fallal védjük ügyintézőinket munkájuk során. Ez nagy biztonságot jelent mindenki számára, mint ahogy az is, hogy folyamatosan ellenőrizzük a kormányablakokba és ügyfélszolgáltatokra érkezőket, kézfertőtlenítő szereket bocsátunk munkatársaink, ügyfeleink rendelkezésére és ügyelünk a higiéniai szabályok betartására.

A tavaszi időszakhoz hasonlóan a járvány második hulláma elleni védekezés elősegítése érdekében, Magyarország Kormánya által bevezetett korlátozásoknak megfelelően 2020. november 11-e óta a kormányablakokban, ügyfélszolgálatokon kizárólag előzetes időpontfoglalást követően lehet ügyeket intézni. Fontos megemlíteni azt is, hogy a november 4-én kihirdetett veszélyhelyzet alatt lejáró személyes okmányok a veszélyhelyzet megszüntetését követően még hatvan napig érvényesek maradnak. Az egyetemisták segítségével elvégeztük az iskolákban, óvodákban, valamint bölcsődékben dolgozók célzott csoportos tesztelése után a saját dolgozóink tesztelését is, ami természetesen az érintettek önkéntes részvételével történt. A célzott csoportos tesztelés célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról. A közös cél, hogy Magyarország működőképességének megőrzése mellett megóvjuk a magyar emberek életét, egészségét

Az augusztus 20-i városi ünnepségen szemmel láthatóan meghatódottan hallgatta azt a hosszú méltatást, amit Tóth János, Tiszakécske város polgármestere olvasott fel. Milyen gondolatok, érzések keringenek önben a díszpolgári címmel kapcsolatban?

Településünk díszpolgárának lenni nagyon nagy megtiszteltetés, mert ez azt jelenti, hogy a tiszakécskeiek végig kísérték a munkásságomat és elismerték azt ezzel a címmel. 24 évig voltam a településen képviselő, ebből 16 évig polgármester. Én is több díszpolgári cím szavazásánál emeltem a kezem és büszke vagyok azokra is, akik már nincsenek köztünk, de a város életében olyan fontos szerepet töltöttek be, hogy a jelölésükkor a képviselő-testület elismerte a munkásságukat. Ha azokra a személyekre gondolok, akik jelenleg is díszpolgárok; akkor büszke vagyok arra, hogy ezeknek az embereknek a társaságába kerültem, hiszen tudom, hogy ők mit tettek városunkért, a magyarságért. Óriási megtiszteltetés ez, amit ezúton is köszönök azoknak, akik támogatták az elismerésemet, a munkámat.

Hogyan gondol vissza arra a sikeres időszakra, amit Tiszakécske Város polgármestereként élt meg?

Visszagondolva az elmúlt évtizedekre; örülök annak, hogy volt értelme annak a munkának, amit Tiszakécskéért végeztem, még ha az ember kicsit meg is hajlott a teher alatt. Soha nem szabad feladni! Ha van az embernek ereje, bele kell vágni a nagy dolgokba, amikhez persze szükségünk van segítségre is. Ilyen volt az, amikor 1998-ban polgármester lettem, s egy teljesen kiüresedett kasszát vettem át a Városházán, aztán a szakadék széléről visszatáncoltunk és jó irányba kormányoztuk a város szekerét. Később 2014-ben, amikor megkaptam a kormánymegbízotti tisztséget, akkor bátran mertem itt hagyni a várost, mert a településen voltak tervek, pénzünk a megvalósításukra, és tudtam, hogy van jövője Tiszakécskének. A település fejlődése azóta is töretlen. Minden évben fel tud mutatni a város olyan jelentős fejlesztéseket, beruházásokat, amelyek a jövőhöz is erőt adnak. Mindig újabb célokat kell kitűzni! Soha nem szabad valamire azt mondani, hogy lehetetlen!

Tiszakécske folyamatosan épül, fejlődik és nagyon népszerű a fiatal családosok számára is. Minek köszönhető ez?

Nagyon fontos tényező az, hogy Tiszakécske lakossága nem csökken. Egyre több gyermek születik, nemcsak országosan, de itt városunkban is. Ez köszönhető a kormány rendkívüli családtámogatási politikájának is. A Kormányra mindig számíthatnak a családok, a fiatalok, idősek. A fiatalok szeretnek Tiszakécskén élni, jó itt családot alapítani. Ez azért is van így, mert a szolgáltatások megfelelőek, a város természeti környezete pazar, a közterületek tiszták, rendezettek, vannak munkalehetőségek, kikapcsolódási-, szórakozási- és sport lehetőségek is. A munka szempontjából Kecskemét és Szolnok is könnyen elérhető. Tiszakécske rendkívüli adottságokkal bíró lakóhely. Én pl. soha sem terveztem, hogy innen elköltözzek. Kecskemétre járok dolgozni, de a fejem mindig itt hajtom nyugovóra. Örömmel látom, hogy sorra épülnek a házak a MÉTA mögötti területen. Ezért is volt anno jó döntés polgármesterként, hogy a város megszerzett állami földterületeket, amikor erre lehetőség volt. Erről az is az eszembe jut, hogy ha az önkormányzatnak nincs saját telke, akkor ma tésztagyár sincs. A mai napig, amikor elautózom a gyár előtt és azt látom, hogy a parkolója tele van autókkal, akkor boldog vagyok, mert azok az emberek, akik ott vannak, azok dolgoznak, és a hónap végén hazaviszik a fizetésüket, amiből eltartják a családjukat.

Milyen gondolatokat fogalmazna meg interjúnk lezárásaként?

Köszönöm munkatársaim áldozatos munkáját, akik a Tiszakécskei járás, és a megye polgárait kiszolgálják nap, mint nap. Köszönöm az ügyfelek türelmét és azt remélem, hogy ha ezt a nehéz időszakot magunk mögött hagyjuk, akkor mindenki jövője biztos lesz és egy még szebb, fejlődő városban, még büszkébb kécskeiekkel fogunk találkozni. Vigyázzunk egymásra, az idősekre, szeretteinkre! Mindenkinek áldott ünnepeket, egészségben eltöltött, eredményes új esztendőt kívánok, továbbá, hogy mindenkinek kerüljön valami szép dolog, odafigyelés, szeretet és jó szó a fenyőfa alá

Forrás és képek: kecskeikronika.hu

További cikkeink

Indítsa mézédesen a nyarat!

Szombati László és felesége Szombatiné Tóth Katalin több mint 20 éve foglalkoznak méhészkedéssel. A hetényegyházi termelők minőségi termékeit a kecskeméti termelői piac

Két új játékos is csatlakozik

Két újabb játékossal bővült a KTE HUFBAU kerete, Hadaró Valentin és Tóth Barna személyében. A bal oldalon bevethető Hadaró Valentin élvonalbeli rutinnal