Petőfi Sándor születésének évfordulójáról emlékeztek meg Szalkszentmártonon

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A költő születésének 198. évfordulójának alkalmából emlékeztek meg a Petőfi Sándor Emlékkiállítás dolgozói a település Facebook oldalán.

1823. január 1-re virradó éjszaka.

Ezen a napon született meg a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor.

Ő, egy olyan költő, akit mindenki szeret, tisztel, ezért tartjuk fontosnak, hogy Petőfi Sándor születésének 198. évfordulóján megemlékezzünk a költőre. Petőfi annak ellenére, hogy nagyon fiatalon, 26 éves korában elhunyt, közel ezer verset írt, ebből 112 verset Szalkszentmártonon.

Illyés Gyula soraival emlékezünk születése napjára.

„Egy kis alföldi faluban, Kiskőrösön egy parasztházban, amely semmiben sem különbözött az ország ezer meg ezer parasztházától, egy kicsi, feketehajú asszony fölkiált; vajúdik. Szlovákul jajong. Napközben rendesen magyarul beszél, de az ima és a sírás gyermekkora szavait szakítja föl benne. Férje a konyhából hallgatja. Az öntudatlan szavak, amelyeket az aggodalom és a tehetetlenség lök a nyelvre, magyarul szűrődtek ki fogai közül. […] Lelke itt született meg, és magyarnak született! Azáltal, hogy az első szavakat ezen a nyelven mondja. A drága Hrúz Mária, a kedves hajdani kis cselédlány, aki a kinti kurjongató világban csöndesen meghúzza magát, s csak akkor beszél, ha kérdezik, mosolyogva s óvatosan adja fia szájába a magyar szavakat. […] De – Aranytól tudjuk – a kis Hrúz Mária nem mindig ejtette tisztán a magyar szót.” (Illyés Gyula: Petőfi Sándor. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1963. 14, 20. old.)

További cikkeink

Indítsa mézédesen a nyarat!

Szombati László és felesége Szombatiné Tóth Katalin több mint 20 éve foglalkoznak méhészkedéssel. A hetényegyházi termelők minőségi termékeit a kecskeméti termelői piac

Két új játékos is csatlakozik

Két újabb játékossal bővült a KTE HUFBAU kerete, Hadaró Valentin és Tóth Barna személyében. A bal oldalon bevethető Hadaró Valentin élvonalbeli rutinnal