Harminc éve szabadon

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Különleges emlékkiállítást nyitottak meg kedd délután Kecskemét belvárosában, a Deák Ferenc téren. A „30 éve szabadon – Amit lebontottunk…” projekt keretében született alkotás a rendszerváltás helyi és országos eseményeinek állít emléket 21. századi módon. A Hypercube elnevezésű közterületi installáció január végéig lesz látható Kecskeméten, az átadó ünnepségen jelen volt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és dr. Salacz László országgyűlési képviselő is.

Balról: Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Lestár Péter Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója

Többek között a Lenin-szobor ledöntése és a „Vasmarcsa” elszállítása is szerepel azon a főtéri installáción, amit ma délután adtak át a Deák Ferenc téren. 2020 októberében elindult kiállítás tizennyolc várost érint az országban, amely a rendszerváltás fontos országos és helyi momentumainak állít emléket a „30 éve szabadon” emlékév keretében. A formája után hypercube-nak nevezett köztéri installációt, amely a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében valósult meg, sajtótájékoztató keretében mutatták be Kecskeméten.

A közalapítványt az eseményen László Bernadett kutató, a Terror Háza Múzeum történésze képviselte, aki elmondta, a kecskeméti hypercube a tízedik az országban.

– Az emlékév legfontosabb feladata, hogy felidézze a rendszerváltozás eseményeit azokban, akik átélték, valamint közelebb hozza ezt az időszakot a fiatal generációhoz. A gimnáziumban nem marad sok idő erre a fontos időszakra, ezért is nagyon jó ötlet, hogy így mutassuk be a történéseket. Pár perc alatt körbejárható az installáció, megélhető a múlt. Jelen helyzetben ez a legjobb módja annak, hogy egy kis kultúrát, egy kis történelmet csempésszünk mindennapjainkba – fogalmazott László Bernadett.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester személyes élményeit is megosztotta a sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy öt évvel a rendszerváltás előtt sorkatonaként tömegoszlatásra képezték ki.

– A fiatalok akkor még egy újabb 56-ot képzeltek el, minden ijesztő rémével és eufóriájával együtt. ’89-ben még ránk szóltak, ha háromnál többen gyülekeztünk a városban – idézte fel az alpolgármester, kiemelve, Kecskemét jelentős szerepet játszott a rendszerváltásban. Itt már a város címerében sem kapott helyett a vörös csillag, és a tavaszi időközi országgyűlési képviselői választást is MDF sikert hozott.

Szeberényi Gyula Tamás örömét fejezte ki, hogy a kiállítás mellett újság is készült a diákoknak, hogy megismerjék a 30 évvel ezelőtt történeteket. – Azt, hogy hová tartunk, nagyban meghatározza az is, hogy honnan jöttünk – zárta beszédét az alpolgármester.

Lestár Péter, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, 2019-ben a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökével közösen dolgozták ki a pályázatot. Áprilisban indult volna a megvalósítás, de a vírushelyzet miatt október lett belőle.

Az oszlop kialakítása rendkívül biztonságos, lehetetlen elmozdítani a helyéről, ponyvája pedig a legerősebb szélnek is ellenáll. Kecskemétről Hajagos Csaba történész segített munkájukat, ő állította össze a kiállítás helytörténeti részét.

Az akkori Népszabadság méretében minden helyszínhez készült egy kiadvány is, ezekből 1500 darabot juttatnak el a kecskeméti középiskolásokhoz. De bíznak abban, hogy minél többen látogatnak el az installációhoz is, hogy átélhessék/felidézhessék a rendszerváltás sorsfordító eseményeit.

Főképén (balról haladva): dr. Salacz László országgyűlési képviselő; Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester; Berzsenyi Andrea kutató, a Terror Háza Múzeum történész; Lestár Péter Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: hiros.hu

További cikkeink

Heti településbemutató: Városföld

Heti településbemutató rovatunk utolsó településéhez érkeztünk, mely nem más, mint Városföld községe, mely 10 km-re fekszik Kecskeméttől. Városföld puszta a kezdetektől fogva