Egyre népszerűbb a felnőttképzés

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Bár a mostani helyzetben sokan úgy gondolhatják, a vendéglátásban nincs jövő, az ágazat jelenlegi válsága csak időszakos. Ez érződik a pincér, szakács vagy éppen cukrász mesterségek iránt érdeklődők számának növekedéséből is. Sokan már az iparág újraéledésében gondolkodnak. A válság alatt bárki számára jó stratégia lehet a tanulás, ehhez pedig Kecskeméten is számos helyről kaphatunk segítséget.

Még csak nemrég hirdették meg a Széchenyi István Technikumban a pincér tanfolyamot, de már most látszik, hogy a februári csoport hamar meg fog telni. A koronavírus-járvány jelentősen megviselte a vendéglátóipart, ebből azonban az oktatásban semmi nem érezhető, sőt inkább fordított tendencia figyelhető meg.

– Érdekes a dolog, mert mindenki azt gondolja, hogy padlón van a vendéglátás és idegenforgalom. De jelen pillanatban mi úgy érzékeljük, hogy körülbelül 2-3 hónap múlva óriási kereslet lesz ezzel kapcsolatban. Tehát amint befejeződnek az oltások, illetve a járvány visszaszorulóban lesz, abban a pillanatban a vendéglátó vállalkozások újraindulnak, és rengeteg embert fel tudnak majd venni – világított rá a helyzetre Mester László, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának igazgatója.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum számos olyan szakmát kínál a felnőttképzésen gondolkodóknak, amelyek nemcsak biztos megélhetést, de mobilis tudást garantálnak. A vendéglátáshoz kapcsolódó szakmák mellett ilyen például a Gróf Károlyi Sándor Technikum logisztikai technikus képzése is.

– Az érdeklődők, jelentkezők azért választják gyakran a Károlyi technikum képzéseit, mert olyan képzések indítása jellemző intézményünkre, amelyek nemcsak Kecskeméten és vonzáskörzetében, hanem országosan is keresettek. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több olyan felnőttképzésben résztvevő van, aki munkahelyét, pályáját illetően váltáson gondolkodik – fogalmazott tapasztalatai kapcsán Riczkó Eleonóra igazgató.

Az intézménynek nagy múltja van a felnőttképzés terén, ami nem csak az oktatás minősége miatt fontos. A felnőttképzésben végzők munkaerőpiacon való elhelyezkedésének mutatói kiemelten jók, hangsúlyozta Riczkó Eleonóra.

Ebben nagyon nagy szerepet játszik, hogy az intézmények jó kapcsolatot ápolnak a duális képzésben részt vevő cégekkel. Az oktatásban résztvevők szakmai idegen nyelvet is tanulnak, azonban a Kecskeméti Szakképzési Centrum kínálatában több ingyenes nyelvi kurzuson is részt vehetnek a tanulni vágyók.

–120 órás nyelvtanfolyamot tudunk ingyen biztosítani 16 és 65 év közötti embereknek. Annyi kitétel van, hogy ne legyen felsőfokú végzettségük – mondta el Leviczky Cirill, a Kecskeméti szakképzési Centrum kancellárja.

Leviczky Cirill kiemelte, mivel ez a lehetőség egy pályázatnak köszönhető, a nyelvtanfolyamokra érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen a helyek száma korlátozott. A kancellár is megerősítette, a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, amit a szakképzési centrum is vall, hogy a legéletképesebb taktika az, ha képezzük magunkat.

Forrás: hirös.hu

A kép illusztráció! – www.smartlegal.hu

További cikkeink