Migránsokat szállító embercsempészt fogtak el Kecskemét határában

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Kecskemét határában igazoltatták szerda hajnalban a rendőrök azt a magyar sofőrt, aki a gyanú szerint 40 illegális migránst akart átcsempészni az országon.

Az 5-ös számú főút 90-es kilométerénél 2021. január 6-án 1 óra 23 perckor a járőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján – megállítottak egy tehergépjárművet. Az intézkedés során kiderült, hogy a teherautó rakterében 40 külföldi bújt el, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a 30 éves budapesti sofőr a határsértőknek segítséget akart abban nyújtani, hogy jogellenesen Nyugat-Európába jussanak.

A magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok meghallgatása folyamatban van, a jármű vezetőjét pedig előállították. Ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés bűntett gyanúja miatt nyomozást indítottak.

A rendőrök 50 határsértőt tartóztattak fel az elmúlt 12 órában, illetve egy személyt embercsempés bűntettének gyanúja miatt előállítottak.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. január 5-én 17 óra 30 perc és 2021. január 6-án 5 óra 30 perc között 6 esetben összesen 50 határsértőt tartóztattak fel Gara, Madaras, Homorúd, Csikéria és Kecskemét közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a határsértőket visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

További cikkeink

Bravúrgyőzelem a Szolnoki Olajbányász otthonában

Marko Derasimovic nélkül kellett bizonyítania a hazai pályán eddig veretlen Szolnoki Olajbányász ellen a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnek. Wittmann Krisztián vezényletével, nagyot küzdve