Védelemipari tudásközpont jön létre a Neumann János Egyetemen

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Stratégiai megállapodást írtak alá kedd délután a Neumann János Egyetemen.

A szerződés értelmében a magyar védelemipar egyik legfontosabb kutató-fejlesztő központjává válik az intézmény. Új egyetemi képzések, szakok indulnak, új munkahelyeket teremt a program, de plusz adóbevételeket is jelent Kecskemét számára az új irányvonal. Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésért felelős kormánybiztos, Szemereyné Patak Klaudia, Kecskemét polgármestere, valamint a legfontosabb piaci és közoktatási szereplők. 

A Neumann János Egyetem a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumával közösen védelemipari tudásközpont létrehozásában vállal kiemelt szerepet. Ennek érdekében az egyetem kedden együttműködési megállapodást kötött a védelemiparért felelős kormánybiztossal, valamint a legfontosabb piaci és közoktatási szereplőkkel.

– További jelentős hadiipari beruházások várhatók ebben az évben a régióban – jelentette be dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésért felelős kormánybiztos az együttműködési megállapodás aláírása előtt. Mint fogalmazott, olyan projekteket hoznak ide ebben az iparágban, amilyeneket még külföldön sem lehet megtalálni. Ily módon, mondta, hosszú távú karriert tudnak majd kínálni az ezen a területen elhelyezkedni szándékozóknak. Az egyetemmel kötött megállapodás azt a keretrendszert határozza meg, hogy a jövőben hogyan valósul meg az oktatás-képzés a kecskeméti egyetemen.

– Egy új iparág, a védelemipar vetheti meg a lábát Kecskeméten – emelte ki beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Elmondta, városunknak olyan innovatív műszaki ökoszisztémája van, amely több lábon áll. A Dél-alföldi Régió igazi húzóereje a hírös város, ehhez pedig elengedhetetlen az a szellemi tudástőke, amit az egyetem jelent. A csapatmunka jelentőségére hívta fel a jelenlévők figyelmét a polgármester. Ennek köszönhetően indíthatunk el egy új egyetemi képzést, munkahelyeket tudunk megőrizni és létrehozni, valamint adóbevételeinket is növelni tudjuk. Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte egyetemi professzoraink, vezetőink nyitottságát, pozitív hozzáállását.

– A tudástőke az, ami ma elengedhetetlen feltétele a versenyképességnek, a fejlődésnek. Ehhez a megállapodáshoz kecskeméti emberek adhatták hozzá a tudásukat, amire méltán lehet büszke városunk – fogalmazott a polgármester,és sok sikert kívánt az együttműködéshez.

– Az új geopolitika a védelemiparra épül. A biztonság, védelem, technológia hármasa határozza meg. A jövő az egyetemeken és innovációs szellemi műhelyekben zajlik. Ebben kíván meghatározó szerepet vállalni a Neumann János Egyetem – mondta dr. Csizmadia Attila Norbert. ANeumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke felidézte: az alapítvány 2020 augusztusi megalakulásakor hosszú távú vízióként azt határozták meg, hogy az egyetem célja a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye közé kerülni.

Forrás: hiros.hu

További cikkeink

Heti településbemutató: Városföld

Heti településbemutató rovatunk utolsó településéhez érkeztünk, mely nem más, mint Városföld községe, mely 10 km-re fekszik Kecskeméttől. Városföld puszta a kezdetektől fogva