Az elképzelések megvalósulnak Szentkirályon

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A 2020-as esztendőben a szentkirályi önkormányzat egyik legnagyobb projektje az iparterület közművesítése volt. Ezt a 6 parcellát érintő beruházást az egykori focipálya területéből alakítottuk ki. Megtörtént a teljes közművesítés, a műszaki átadás-átvétel is, jelenleg pedig a bérleti jogviszony dokumentumait készítjük elő, és hamarosan ki fogjuk a pályázatot írni a helyi vállalkozóknak a bérlésre – mondta Szabó Gellért polgármester, az elmúlt esztendőt értékelve.

A településvezető az idei tervekkel kapcsolatban elmondta: Tavaly még csak előkészületi fázisban volt, de ebben az évben reményeink szerint megvalósul a kétcsoportos bölcsőde épületének megépítése, és szeptemberben talán át is tudjuk adni a gyerekeknek. Ezek a beruházásaink a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat koordinációjában lévő TOP-os pályázatok keretében valósulnak meg.

Terveink szerint egy záportározó tó, illetőleg a település mélyebben fekvő részén egy felszíni csatornahálózat kialakítása is megvalósul. Előkészítő fázisban vagyunk, vízjogi engedély igénylése az, ami jelenleg zajlik, de reményeink szerint júniusban a közbeszerzési eljárásnak is a végére jutunk ebben a projektben. A befejezési határidő ez év október vége és bízom benne, hogy ezt fogjuk is tudni tartani.

A Magyar Falu programban tavaly sikeresen pályáztunk a Templom utca egy szakaszának új aszfalt borítására. Volt egy Belügyminisztérium által kiírt pályázat is a belterületi utcák kapacitás bővítésére, ennek segítségével pedig az Árpád fejedelem utca kap egy új aszfalt burkolatot 2021-ben. Saját erőből az Arany János utcában tudtunk aszfaltozni.

A szintén a Bács-Kiskun megyei önkormányzathoz kötődő EFOP-os pályázatokban is nagyon sok hasznos dolgot tudtunk elérni. Lehet, hogy itt meg is állunk egyelőre, még ha terveink vannak is más fejlesztésekre, mert nagyon sok a bizonytalanság az idei önkormányzati finanszírozást illetően. Nagyon fontos, hogy félbe ne maradjanak munkáink, de a működés fenntartása ennél is fontosabb.

Még 2018-ban a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyertünk „Helyi termék előállítása, hasznosítása és felhasználása” címszó alatt, ez pedig a meglévő konyhánknak a bővítését, valamint falubolt építését jelenti. Az előbbi beruházás jórészt elkészült, a falubolt építés még folyik. Ezek mind olyan munkák, még ha 100%-os támogatottságú pályázatokról van is szó, amik önkormányzati forrást is igényelnek, hiszen nem létezik olyan pályázat, amit ne kelljen több-kevesebb forrással kiegészíteni.

A Magyar Falu programban a Kecskeméti Tankerületi Központ nyújtott be pályázatot iskolafelújításra, melybe a mi iskolánk is bekerült. Az iskolánk két épületrészből áll, egy egészen nagy L-alakú épület és egy különálló kis kéttantermes épület. Ez utóbbit fogjuk korszerűsíteni, hőszigetelés, ablakok-ajtók cseréje, illetőleg egy belső vizesblokk felújítása is belefér még ebbe a keretbe – zárta gondolatait Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere.

forrás: https://www.facebook.com/bacskiskunamimegyenk/

További cikkeink