Beiktatták Joseph R. Bident, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Washingtoni idő szerint 12 óra előtt néhány perccel – magyarországi idő szerint 18 óra előtt néhány perccel – letette az esküt Joe Biden, teljes nevén Joseph Robinette Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Előtte Kamala Harris tette le az alelnöki esküt és lett az Egyesült Államok történetének első fekete, dél-ázsiai származású női alelnöke. Kérésére Sonia Sotomayor, a Legfelsőbb Bíróság bírája előtt tette le az esküt. Kisebb baki is történt, mert Sonja Sotomajor rosszul hangsúlyozta Kamala Harris nevét.

Amerika évek óta állja a próbákat, sőt, felül is kerekedik azokon. Ma nem egy elnökjelölt, hanem egy cél győzelme teljesedett be, a demokrácia győzedelmeskedett” – kezdte beszédét Biden, aki a két héttel ezelőtti capitoliumi ostromra és erőszakra utalva folytatta, miszerint azon is sikerült felülkerekedni.

Biden, már elnökként elmondott, több mint húsz perc hosszú beszédében köszönetet mondott a jelen lévő Clintonnak, Bushnak és Obamának. Kitért a koronavírus járványra, valamint szólt arról, hogy le kell győzni azokat, akik a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, valamint a belföldi terroristákat. Hangsúlyozta: azoknak is az elnöke, akik nem rá szavaztak. Egységre szólította fel az Egyesült Államok polgárait.

Ezután az Arlington temetőbe ment kíséretével, ahol megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. Magyarországi idő szerint 21 óra után érkezett meg a Fehér Házba, ahol az ovális irodában aláírta első elnöki rendeleteit.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.

A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.

A beiktatási ünnepségen Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt, majd Jennifer Lopez is elénekelt egy dalt. A programban egy 22 éves költőnő, Amanda Gorman is szerepelt, aki erre az alkalomra írt versét mondta el. Biden beszéde után Garth Brooks énekelte el Amazing Grace című dalát.

Lady Gaga fellépése itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=ZLxS5tO5TCs

Jennifer Lopez fellépése itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=9QEGv7REuXw

Garth Brooks dala itt hallható: https://www.youtube.com/watch?v=jKvaWEYAfs4

További cikkeink