Mit kell tudnunk a Covid-vakcinákról?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Eddig két oltóanyagot szállítottak Magyarországra, a Pfizert, valamint a Modernát. De miben is hasonlítanak, vagy éppen különböznek ezek a vakcinák egymástól? A Kecskeméti Televízió Kiemelő riportjában a hazánkban is engedélyezett, valamint engedélyezésre váró oltóanyagról láthatnak egy összeállítást.

Lassan nehéz lesz figyelemmel követni azt, hogy milyen vakcinákat is engedélyeztek eddig hazánkban, vagy éppen milyen oltóanyagokat szeretnének behozni Magyarországra. Először a Pfizer vakcinával kezdték el oltani a magyar lakosságot a szakemberek.

– A Pfizer vakcina egy nagyon modern technológiával készült amerikai oltóanyag – magyarázza dr. Patyi Márta, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kórházhigiénikus főorvosa. – A lényege az, hogy a vakcinában magában egy messenger RNS szakasz található, ami egy a vírusok burkán lévő antigén tulajdonságért felelős tüskefehérjeinek kódját tartalmazza. Amikor ezt a vakcinát készítették, akkor arra törekedtek, hogy semmiféle stabilizátorra, hatásfokozóra ne legyen szükség, ezáltal csökkenteni kívánták a mellékhatásokat. Ennek az a következménye, hogy a vakcinának a tárolása és szállítása csak nagyon speciális körülmények között, csak -60 és -90 fok között történhet meg. A vakcina fogadására ezért nekünk egy hűtőberendezéssel kellett felszerelkeznünk. Amikor ebből kivesszük, akkor a kivételtől számított 120 órán keresztül tárolhatjuk 2-8 fokon is. Ha a vakcinát feloldjuk és az oldószert is beletesszük, ami egy 0,9 százalékos nátrium-klorid, akkor a vakcinát fel kell használnunk 6 órán belül.

A Pfizer vakcina mellé nemrégiben megérkezett hazánkba a Moderna vakcina is, amellyel már a hétvégén Kiskőrösön oltották be a Filadelfia Idősek Otthona lakóit és dolgozóit. Ez a vakcina nem sokkal különbözik a Pfizertől.

– A másik vakcina a Moderna vakcina, amit most először kaptunk mi is meg, és az NNK kijelölése alapján szociális otthonokban élők, illetve az ott dolgozók oltására használhatunk fel – folytatja Patyi Márta. – Ez szintén egy amerikai fejlesztésű vakcina, hasonló technológián alapul, mint a Pfizer, viszont ez nem igényel ennyire mély fagyasztást a szállítás során, -20 fokon 7 hónapig tárolható. Ezt a vakcinát az NNK-tól mi már kiolvasztva kaptuk meg első alkalommal, 2-8 fokra felmelegítve érkezett meg az oltópontunkra. Innen mi tovább szállítottuk az első oltott helyre, a kiskőrösi Baptista Szociális Otthonba. A 2-8 fokon tárolt vakcina 30 napig használható fel. Míg a Pfizer oltóanyagból elsődleges kiírás szerint 5 betegre való adagot lehetett felszívni, de speciális maradékmentes fecskendővel ez felvihető 6 adagra is, addig a Moderna vakcinából, egy ampullából 10 adagot tudunk felszívni. Nem igényel oldást, az oltott anyag már oldott anyagban található a 10-es kiszerelésű ampullában.

Nagyon minimális különbség van az összetételét illetően, ez abban is megmutatkozik, hogy a Moderna vakcinának 94%-os hatékonyságot, a Pziferes vakcinának 95%-os hatékonyságot írna le, ami elhanyagolható, tehát lényegében ugyanaz, illetve nagyon modern és nagyon korszerű mind a két oltóanyag.”

A Pzifer és a Moderna vakcinák mellett további oltóanyagok behozataláról is egyeztet a magyar kormány. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján azt mondta, vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik AstraZeneca, amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek, valamint az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok “ártalmatlan vírust” visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel. Vannak továbbá úgynevezett alegység vakcinák, amelyek a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe – írja a koronavirus.gov.hu oldal. Müller Cecília kitért a kínai vakcinákra is, ami egy fertőzésképtelen vírust tartalmazó szer. A gyerekbénulásos oltóanyag is a kínai koronavírus elleni vakcina elvén készül.

Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa január 15-én a Kecskeméti Televízió Kiemelő című magazinjában azt mondta, kiszámíthatatlan az, hogy ki, hogyan vészeli át a koronavírus fertőzést. A főorvos a vakcinák előállítását érintő álhíreket is megcáfolta a KTV adásában.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltó csapatai eddig közel 3500 embernek adták be a vakcinát, csütörtökön pedig kezdetét veszi a második dózis védőoltás beadása is.

Monár H. Boglárka

Forrás: hirös.hu

További cikkeink