Folytatódnak a beruházások Szabadszálláson

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A koronavírus-járvány ellenére Szabadszállás Város Önkormányzata a tavalyi évet is eredményesen zárta. A 2020-ban megkezdett beruházások nagy része a befejezés stádiumába lépett, és az előző Top-ban elnyert pályázatok rövid időn belül elkezdődhetnek.

SZABADSZÁLLÁS A sikeres pályázatoknak köszönhetően csaknem egymilliárd forintot költött, illetve költhet a jövőben fejlesztésre a szabadszállási önkormányzat. Többek között elkészült az új buszpályaudvar, de az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Tóth Erzsébet Óvoda, Bölcsődéhez tartozó kettő csoportszobás bölcsőde építésén is. A közel jövőben megkezdődik a város szegregációval veszélyeztetett területeinek fejlesztése, melyre közel négyszázmillió forintot fordíthat Szabadszállás Város Önkormányzata.

– Az Európai Uniós forrásból megvalósuló projekt keretében többek között tizennégy bérlakás újul meg, felújítjuk a régi óvoda épületét, melyben a polgárőrség kap helyet, valamint zöldterületeket alakítunk ki, játszóteret építünk. Mindemellett folyamatban van egy, a szegregátumban élő személyek komplex társadalmi felzárkóztatásra indult program – foglalta össze Darabos József polgármester.

Ugyancsak az év elején kezdődhet el a közétkeztetést biztosító Nagyvendéglő külső felújítása, melyre közel százmillió forint áll az Önkormányzat rendelkezésére.

– A háromszáz főt befogadó ebédlő és konyha kialakítása 2016 augusztusában kezdődött el, ami 250 millió forintba került. Az első ütemben a Nagyvendéglő belső átalakítását végezték el a szakemberek. Az épület külső felújítására, környezetének rendbetételére 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat, ám a rendelkezésre álló keret a jelenlegi helyzetben kevésnek bizonyul, így néhány dolgot újra kellett gondolni. A jelenlegi tervek szerint a külső falak hőszigetelése az épület védettsége miatt nem is lehetséges ezért ez elmarad, a parkolók az aszfaltburkolat helyett egyelőre murvakő borítást kapnak – részletezte a polgármester.

A járványüggyel kapcsolatos védekezés miatt, több más önkormányzathoz hasonlóan, jelentős adóbevétel kieséssel kell számolnia a városnak, így a tervezett fejlesztések újragondolása, esetleges módosítása szükségessé vált, a pályázatok sikeres megvalósítása érdekében.

A járványhelyzet természetesen jelentősen befolyásolja a helyi gazdaságot is.

– Az idei esztendő az új pályázati ciklus kezdete, mely VMOP néven indul. Ezen „zászlóshajó” projekt keretein belül, a régió és a város, a belterületi úthálózatok minőségének javítását helyezte előtérbe. A másik fontos feladat a járóbeteg szakellátás megfelelő és a betegek igényeit, valamint a kor követelményeit is figyelembe vevő elhelyezése. Elképzeléseink szerint, az új betegellátó intézmény a volt gyógyszertár helyiségében kaphatna helyet. Terveink közt szerepel a rendelőintézet laborjának fejlesztése, illetve egy röntgen gép beszerzése is. A már folyamatban lévő és tervezett projektjeink megvalósulása jelentős előrelépést jelentenének városunk életében – hangsúlyozta ki Darabos József polgármester.

Élénkítenék a gazdaságot is

Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt célunk a gazdaság élénkítése is. Reménnyel telve várjuk a Budapest – Belgrád gyorsvasút rekonstrukcióját, valamint az „M8-as autópálya” projektet is, amely az országot kelet-nyugati irányban átszelő új gyorsforgalmi út megépítését jelentené és amely ezáltal jelentősen hozzájárulhat többek között a meglévő ipari parkunk kihasználtságának növeléséhez is – tette hozzá Darabos József.

Forrás: https://www.baon.hu/
Fotó: Fábián Krisztián

További cikkeink