Történelmi zöldmezős beruházás Magyarországon

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta: az SK Innovation Dél-Korea legnagyobb energetikai, vegyipari vállalata és a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártásának területén. A cég első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani.

A beruházás értéke 2,3 milliárd dollár, soha ekkora zöldmezős, első ütemű beruházás a modern magyar gazdaságtörténetben még nem történt – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Mint mondta, a beruházásokért folytatott versenyben fontos az állami támogatás. A magyar kormány ehhez a beruházáshoz is biztosít pénzügyi támogatást, a támogatási megállapodás véglegesítése folyik.

Minden bizonnyal ez lesz a magyar beruházás-ösztönzés történetének legnagyobb egyszeri beruházási támogatása, a pénzügyi támogatás mértékét a véglegesítés után nyilvánosságra hozzák – fogalmazott Szijjártó Péter. Ez a beruházás 2500 új, közvetlen munkahelyet fog teremteni.

Az építkezés már idén, a harmadik negyedévben megindul, első körben 700 ezer négyzetméternyi területen, és évi 30 gigawattóra összkapacitásnyi akkumulátort tudnak majd előállítani. Összehasonlításképpen, a nevadai Tesla-gyár éves kapacitása 35 gigawattóra.

Forrás: baon.hu

Kép: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official

További cikkeink

Online jelmezversenyt rendeztek Szabadszálláson

Szabadszállás Város Önkormányzata a járványhelyzetre való tekintettel, idén először hirdetett online városi jelmezversenyt. Az eseményre gyermek és felnőtt kategóriában várták a résztvevőket.