A KESI-ben a serdülő röplabda-válogatott tíz játékosa edz

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Évtizedek óta nem volt arra példa, mint amire most a Kecskeméti Sportiskola serdülő fiú röplabdacsapatában, hogy egyidőben tíz korosztályos válogatott játékosa van – mondta Karagics Mátyás, aki Verebélyi Zsolttal ősz óta irányítja a sportiskola serdülő röplabdázóinak a felkészítését.

– Hihetetlenül tehetséges gyerekek jöttek össze, már 40 éve élek a kecskeméti röplabda világában, de ilyen még nem volt, és a tetejében ezek a srácok szeretnek edzeni – hangsúlyozza a Katona József Gimnázium testnevelő tanára, aki 1982 óta röplabda szakedzőként dolgozik, játékosként és edzőként is magyar bajnok és kupagyőztes, és akit a Magyar Röplabda Szövetség 2018-ban az az év utánpótlás-edzőjének választott.

Az úszás, majd az atletizálás után, a legendás testnevelő és röplabda edző, Dunszt Frici bácsi „rábeszélésére” döntötte el, hogy röplabdázni fog. Frici bácsi a tanári pályán is elindította.

– Megtaláltam a helyemet, jól érzem magam – fűzte hozzá.

A legendás játékosból sikeres edző lett, de több mint tíz évvel ezelőtt eldöntötte, hogy a fiatalokkal akar dolgozni, minél több játékost adni a kecskeméti és a magyar röplabdának. Az elmúlt évben a Kecskeméti Röplabda Kft. junior csapatától a Kecskeméti Sportiskolához „igazolt”, ahol újabb sikerek eléréséért dolgozik.

– A serdülő csapatnál Verebélyi Zsolttal és Gyurkó Sanyival hárman dolgozunk. A serdülő korosztályban (15 és 16 évesek) 26 játékosunk van. Két csoportot alakítottunk, és két csapattal is indulunk a bajnokságban. 12 játékos Gyurkó Sanyinál van, az a B csapat és 14-en alkotják az A csapatot, akik velem és Verebélyi Zsolttal dolgoznak – avat be a sportiskola rendszerébe.

A Kecskeméti Sportiskola serdülő fiú csapata az országos kiemelt csoportban játszik, majd a legjobbak egy hat csapatos döntőbe jutnak, amelynek a győztese a korosztályos magyar bajnok.

– Esélyünk van a végső győzelemre is. Ha nem jutnánk be a döntőbe, az nagy csalódás lenne számunkra – mondta az önmaguk elé célként kitűzött helyezésről.

Hangsúlyozta: Kecskeméten évtizedek óta kitűnő a röplabda utánpótlása, ez nem a véletlen műve, hanem a felépítettség hozadéka. Nagy Péter, Seremet Attila és Szabó Pista évtizedek óta az általános iskolákban tanítja az alapokra a gyerekeket. Nagyon sok utánpótláskorú gyerek választja sportágául a röplabdát Kecskeméten. A legutóbbi évben 14 serdülőkorú röplabdást adtak át, amely egy korosztályon belül magas szám.

Elmondta, hogy a kecskeméti szisztéma szinte egyedi az országban, mert 14 éves korig az iskolákra épül a fiatalok képzése, akik egyben sportiskolások is. Utána már egy csapaton belül edzenek a kiválasztott játékosok.

Vasárnap a bajnokság újabb fordulójában a kecskeméti sportiskolások a Szolnok, a Szeged és a Debrecen csapatát is egyformán 3-0-ra, játszmaveszteség nélkül legyőzték.

Garaczi János

További cikkeink