Az egészségügyben dolgozók 94 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltást

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A Bács-Kiskun Megyei Oltási Munkacsoport aktuális ülését február 2-án tartották meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal épületében. Az ülésen Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja köszöntötte a résztvevő egészségügyi, katasztrófavédelmi, katonai és közigazgatási vezetőket, majd dr. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője tartotta meg tájékoztató beszédét.

A munkacsoport ülését követően dr. György István a Kécskei Krónikának nyilatkozott.

Milyen szerepe van az Országos Oltási Munkacsoportnak a járvány elleni küzdelemben?

Hazánkban az érkező oltóanyag eloltása az oltási tervben meghatározott ütemezésben, a kijelölt csoportok szerint zajlik. Elsődleges célunk, hogy minden rendelkezésre álló vakcinát a lehető leggyorsabban eloltsunk. Ezen cél megvalósítása érdekében, az operatív törzs döntése alapján megalakult az Országos Oltási Munkacsoport, a megyékben pedig megyei oltási munkacsoportok alakultak, hogy a szervezési munkát elvégezhessük. A megyei oltási munkacsoportok fő feladata, hogy garantálják, hogy az adott hétre rendelkezésre álló vakcina mennyiség ténylegesen eloltásra kerüljön.

Milyen fázisban tart az oltási program Magyarországon?

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltását sikeresen befejeztük. Ennek a prioritási csoportnak a 94 százaléka beoltásra került és a szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltása is megtörtént az elmúlt hétvégével bezárólag. Természetesen, mindkét prioritási csoportban a kimaradók a későbbiekben is kérhetik oltatásukat. A héten a kampányszerű oltásról most áttértünk a legidősebb korcsoportban lévők oltására, illetve a 60 év feletti krónikus betegek, majd a 60 év feletti állampolgárok beoltása következik, hiszen ők tartoznak a legveszélyeztetettebb kategóriába.

Most ott tartunk, hogy minden rendelkezésre álló oltóanyagot eloltottunk és sajnos a hétvégén sokkal kevesebb Moderna vakcina érkezett, mint amit vártunk, ezért az e heti oltási tervet át kellett alakítani. Emiatt csak 1080 háziorvosi praxis fog kapni 1-1 ampullát, egy ampulla 10 ember, tehát ez több mint 10 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Kértük a háziorvosokat, hogy tartsák a listán szereplő oltási sorrendet, de az orvosi kérdés, hogyan haladnak a listán.

A hazai 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával a megyei oltópontokon, ahová betegszállítók viszik el őket, ha az oltandó idős emberek családjaiban a szállításukat nem tudják megoldani.

Mi várható a jövő héten? Mennyi ember beoltására történhet meg?

A jövő héten összesen 40.000 ember beoltására lesz lehetőség, de ennél jóval több ember oltására is fel vagyunk készülve és az oltási terv is adaptív oltási szcenáriókat tartalmaz.

Külön szeretném megköszönni a háziorvosoknak, hogy részt vesznek ebben az oltási folyamatban. A legközelebbi Moderna vakcina érkezésétől függően már minden háziorvosi praxisnál lesz arra lehetőség, hogy az oltások beinduljanak.

Európai Uniós viszonylatban, hogyan áll Magyarországon az oltottsági szint?

Európai viszonylatban a múlt héten egy óriási ugrás következett be, hiszen 72.000 oltást pusztán a szociális intézményekben adtunk be. Ezzel már az Európai Uniós átlag fölé kerültünk. Ezt természetesen az határozza meg, hogy mennyi a rendelkezésre álló és eloltható vakcina, mert ha van mivel oltani, csak akkor lehet szintet lépni. Az egyes országokban eltérő az oltási metodika, mivel van, ahol úgy oltják el az összes rendelkezésre álló vakcinát, hogy a következő szállítmányokból pótolják a második oltást. Ennek a rizikója, hogyha valamilyen elmaradó szállítmány adódik, akkor a második oltás is csúszhat. Csak a kockázat felmérése mellett érdemes a második körös vakcinákat eloltani. Orvosi szempontból a legoptimálisabb modellt kell alkalmazni az ütemezésnél.

forrás: www.kecskeikronika.hu
A cikk szövege és a képek a Kécskei Krónika engedélyével jelentek meg.

További cikkeink

Fokozott ellenőrzés az utakon

A mai nappal az egész országban megkezdődött a fokozott rendőri ellenőrzés. A fokozott ellenőrzés egész héten érvényben lesz. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek