Folytatódnak a beruházások és fejlesztések Kerekegyházán

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A múlt év végén kezdődött el a helyi gazdasági élet élénkítését szolgáló 2200 négyzetméteres ipari csarnok építése, melyet termelő és szolgáltató cégek számára kíván bérbe adni a város önkormányzata. Az ipari parki projekt keretében megvalósuló beruházás folytatólagos munkálatai mellett a Kerekegyerdő Bölcsőde bővítését is elkezdték, valamint számos kisebb projekt előkészületein is dolgozik a helyi önkormányzat.

– A koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet a tavalyi évben jelentősen meghatározta, illetve átírta mindennapjainkat és terveinket. A járvány miatt többször újra kellett terveznünk költségvetésünket, ennek ellenére elmondható, hogy Kerekegyházán, az elmúlt évek tervszerű és takarékos gazdálkodásának köszönhetően, folytatódtak a fejlesztések. A prioritás a már elnyert és folyamatban lévő pályázatok, beruházások előkészítése és megvalósítása volt, melyek a terveknek megfelelően haladtak. A jelenlegi legnagyobb projektünk az ipari parkunk több célból történő bővítése, továbbfejlesztése, amely a gazdasági élet élénkítését hivatott szolgálni – fogalmazott dr. Kelemen Márk polgármester.

A város 16 hektár területű ipari területének fejlesztése a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert közel 430 millió forint támogatásból és mintegy 65 millió forint önerőből valósul meg. A 2200 négyzetméteres ipari csarnok felépítése mellett érinti a tűzivíz hálózat, a közvilágítás és a villamos hálózat bővítését is.

– Az új csarnokba elsősorban helyi vállalkozásokat szeretnénk betelepíteni, de természetesen nyitottak vagyunk más cégek felé is. Az elsődleges cél Kerekegyháza gazdasági életének továbbfejlesztése, ami az iparűzési adó révén növeli az önkormányzat bevételét, további lehetőségeit, illetve lakosságmegtartó erővel bír. Ezt és az iskola-, óvoda-, bölcsőde-, út-, építésitelek- és egyéb fejlesztéseket stratégiailag egységes koncepció szerves részeiként kezeljük. Büszkén elmondhatom, hogy jó úton járunk, hiszen megnőtt az érdeklődés településünk iránt, az elmúlt években százas nagyságrendben gyarapodtak az új és felújított ingatlanok, valamint a lakosság lélekszáma is településünkön – emelte ki a városvezető.

A napokban kezdődtek meg a Kerekegyerdő Bölcsőde továbbfejlesztési munkálatai. Új csoportszobával, vizesblokkal és öltözővel is bővül az intézmény. A beruházáshoz a megyei TOP pályázatán 123 millió forint támogatást nyert a kerekegyházi önkormányzat, melyhez 10 millió forint önerőt biztosított.

A két nagyberuházás mellett az önkormányzat idén a település bel-és külterületi úthálózatának javítását is folytatni kívánja. Ezek közül prioritást élvez a kerekegyházi bekötőút rekonstrukciós munkáinak befejezése.

– Az állami tulajdonban lévő 5214-es jelű bekötőút 52-es számú főúttól kezdődő 4,6 kilométer hosszú szakasza a magyar kormány támogatásával 2019 év végén újult meg. A fennmaradó 1,6 kilométeres szakasz leaszfaltozását az idei évre tervezzük. Az út belterületi részén tavaly három szakaszt 1,3 km hosszban szintén állami támogatásból sikerült felújítani. Ha apró lépésekben, de ebben az évben is továbbépítjük és szépítjük a parkjainkat, sportpályáinkat is. Nagy reményeket fűzünk továbbra is a pályázatokhoz, különösen a Versenyképes Magyarországért Operatív Programhoz. Jövőbeni terveink között szerepel többek között a művelődési házunk bővítése, korszerűsítése, ami maradéktalanul ki tudja majd szolgálni a megnövekedett lakossági igényeket.

Továbbá tervezzük egy új multifunkcionális sportkomplexum és kerékpárút kialakítását, valamint további útfelújításokat is.

A gyermekszám emelkedése miatt szükségessé vált a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolc tanteremmel való bővítése is. Elmondható, hogy az élet a koronavírus-járvány miatt sem állt meg településünkön. Bízom benne, hogy a tervezett fejlesztéseinket idén és az elkövetkező hétéves pályázati ciklusban egyaránt maradéktalanul meg tudjuk valósítani – fűzte hozzá Kelemen Márk polgármester.

Forrás: baon.hu

További cikkeink