Bejelentették Kecskemét 2021-es költségvetése

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Az elmúlt évek gazdálkodása stabil működést biztosít a városnak 2021-ben is.

Elkészült Kecskemét költségvetésének terve, amelyet ma reggel mutattak be a sajtónak a Városházán. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy a 2020-ról áthozott maradványérték 20 milliárd 250 millió forint, ebből 4 milliárd forint szerepel tartalékként. Ez lehetővé teszi, hogy ne kelljen hitelt felvennie a városnak, és a folyamatban lévő fejlesztések is haladjanak tovább.

Összeállt egy anyag, de valószínű, hogy ezt az év folyamán többször kell módosítani, többször kell benne változásokat végig vezetni 

– kezdte a 2021-es költségvetés tervezetének bemutatását Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, aki kiemelte, a vészhelyzet alatt hétről-hétre jelentek meg olyan korlátozó intézkedések, változó rendeleti szabályozások, melyek alapjaiban módosították a költségvetési számokat, ezek pedig lehetetlenné tették a korábban már szokásos, decemberben megkezdett tervezést.

A héten kihirdetik a költségvetés jelenlegi, aktuális formáját, de ennek felülvizsgálatát folyamatosan meg kell tenni – hangzott el. Tehát február 15-ig van egy aktuális állapot, a következő jelentős állomás pedig – amennyiben addig egyéb rendeleti és törvényi változás nincs – a zárszámadás, valamint a májusi adóbevallások ideje. Ekkor lehet ténylegesen megnézni a számokat, és korrigálni, berendezni azokat.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta,

20 milliárd 250 millió forint maradványértékkel számol a város idén. Ennek eleme a 38, jelenleg is futó nagy pályázat és a Modern Városok Program nagy pályázatai, amelyek 14 milliárd forintot tesznek ki, az ISPA projekt, amelyre 1.7 milliárd jut, valamint az a körülbelül 4 milliárd forintos tartalék, amelyet a városvezető egy nagyobb lélegzetvételű útfejlesztésre szánt, a járvány miatt azonban költségvetési célra kell fordítani az összeget.

Ez az évek során felhalmozott tartalék teszi lehetővé ugyanakkor, hogy a városnak ne kelljen működési hitelt felvennie, és a folyamatban lévő fejlesztések is mehessenek tovább, valamint az uniós kereteket is fel tudja használni Kecskemét.

A hivatal adóosztályának számításai szerint a pandémia miatt közel 1.6 milliárd forint iparűzési adó maradhatott a vállalkozásoknál, bár voltak olyan nyereséget termelő vállalkozások, amelyek úgy döntöttek, hogy segítik az önkormányzatot azzal, hogy befizetik a teljes iparűzési adót. A parkolásból és a jegy- és bérletértékesítésből származó bevételek is kiestek.

A polgármester egyeztetett civil szervezetekkel, vállalkozókkal, szociális és egészségügyi dolgozókkal, az óvodák vezetőivel és a két politikai frakcióval is. Az ő javaslataikat is mérlegelték, és több dolgot beépítettek azokból a költségvetésbe.

A költségvetés legfontosabb lakosságot érintő elemei:

A prioritások:

– Az első és legfontosabb dolog volt, hogy az összes, az önkormányzat közvetlen hatáskörében működő intézményben és gazdasági társaságban foglalkoztatott, mintegy 3100 munkavállaló egyikének se kerüljön veszélybe a munkahelye, bére, megélhetése. Erre biztosítják a teljes forrást, sőt, a beígért bérfejlesztések is megvalósulnak az eredeti terveknek megfelelően. Ez az emelés 2021-ben mintegy 120 millió forintot jelent. (Még akkor is, ha az adott intézmények bevételkiesései miatt a kieső összeg meghaladja az 1 milliárd forintot.)

– Az egészségügyi és szociális területek folyamatos támogatása és szinten tartása. (Ezek is 100 milliós többletet jelentenek.)

Folytatódik a város közúthálózatának fejlesztése:

– Elindul a Károly Róbert körút 2. üteme, melynek köszönhetően a Margaréta körforgalmat összekötik a négysávos 5-ös főúttal. (2021-ben 77 millió forint forrás szerepel a kisajátítás utolsó részletéhez; összesen 750 milliót költött a város a teljes kisajátításra.)

– Megvalósul Hetényegyháza bekötése az M5-ös autópályába. A kisajátításhoz itt is 90 millió forintot biztosít a város 2021-ben. Ezután következik majd a kivitelezés közbeszerzése és finanszírozása, melynek kb. 50 százalékát Kecskemét a saját bevételéből állja, az uniós forrás mellett.

A neuralgikus kereszteződések biztonságosabbá tétele is folytatódik:

– A Kandó Kálmán utca – Béke fasor – Szolnoki út – Plattner János utca (az aluljáró Hunyadiváros és a reptér felé vezető része) csomópontjának rekonstrukciójával teljessé válik a Bem utcai körforgalomtól a Szolnoki útig a közlekedés. A költség 87 millió forint.

– A Petőfi Sándor utca – Kőhíd utca kereszteződésében jelzőlámpás forgalomirányítás kialakítására kerül sor. Ez, az útburkolatok rekonstrukciójával együtt 92 millió forintba kerül majd.

– Gyalogátkelő létesül a Csabay Géza körút volt Tó Hotel melletti szakaszán, a szabadidőközpont biztonságosabb megközelíthetősége miatt. (A költség 10 millió forint.)

Lakossági önerős fejlesztések:

A Kiskertváros csatornázására és a Hetényvezér utca aszfaltozására is biztosít pénzt a város. Előbbire 190 millió, utóbbira 150 millió forintot tartalmaz a tervezet.

Városüzemeltetés:

A parkok, közterületek, parkolók fenntartására, a köztisztaság és hulladékszállítás feladatának ellátására a tavalyi évhez képest mintegy 150-200 millió forinttal többet tartalmaz a költségvetés.

Kadafalva:

Óriási mértékben fejlődött a városrész, rendkívül népszerűvé vált, többek között az önkormányzat kedvezményes telekértékesítési programjának köszönhetően sok fiatal költözött a városrészbe, így nagy figyelmet kell rá fordítani a jövőben.

– Kadafalva főutcáján közlekedési beavatkozások, gyalogátkelőhely jelzőlámpás átépítésével a biztonságos közlekedés érdekében, 40 millió forintból.

– A Beretvás köznél forgalomfelmérés zajlik annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen beavatkozások szükségesek a biztonságos közlekedéshez.

– Közösségi tér kialakítása: a város elindított egy telekcserét, melynek eredményeként a város egy nagyobb nagyságrendű területet szerez az út mellett közvetlenül. A jövőben, pályázatok útján lehet majd ezen a területen közösségi teret fejleszteni.

Rudolf laktanya:

Elindul a teljes rehabilitáció. Elkészül a Család- és Gyermekjóléti Központ épülete, elindul a közterület fejlesztése, valamint a Kada Elek Iskolának szánt hat épület felújítása. (Újságírói kérdésre elhangzott, az iskola diákjai a 2021/22-es tanévet még jelenlegi iskolájukban töltik.)

Óvodák fejlesztése

Az óvodavezetők javaslatára 95 millió forintot fordít a város idén udvari játékok felújítására, megemelik az óvodapedagógusok létszámát és a gondnoki álláshelyeket is.

Képviselői keret:

A képviselői keretet beépítik a költségvetésbe. Ez a kisebb területtel rendelkező képviselők esetében 3 millió, a nagyobbaknál 5 millió forint.

– A költségvetés tehát elkészült, a kötelező alaptételeket, a folyamatban lévő dolgok fedezetét tartalmazza, de várhatóan júniusban lehet róla tárgyalni úgy, hogy érdemi változtatásokat lehessen benne eszközölni

 – zárta Szemereyné Pataki Klaudia.

Forrás: hiros.hu

Képek: https://www.facebook.com/szemereyne.klaudia

További cikkeink