Megújul a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca csomópontja

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Megújul Kecskemét egyik neuralgikus csomópontja, a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca kereszteződése. A kispiac előtti zebrát a csomóponthoz közelebbre helyezik át, és jelzőlámpás rendszerrel látják el, a feltört útburkolat helyére zöldfelületet telepítenek, a Kőhíd utcára pedig új kanyarodósávot terveznek.

Biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca kereszteződésében. Kecskemét önkormányzata 92 millió forintot biztosít a csomópont jelzőlámpás forgalomirányításának kialakítására és a helyszínen tervezett további kapacitásnövelő munkálatokra a 2021. évi költségvetéséből. Már elkészültek a neuralgikus csomópont felújításának tervrajzai, amelyeket ma Dr. Orbán Csaba, a Polgármesteri Hivatal Mérnöki Irodájának városüzemeltetési osztályvezetője mutatott meg stábunknak.

A projekt célja kettős: a gyalogosbiztonság fokozása és a csomópont áteresztőképességének javítása.

– A beavatkozás szükségessége elsődlegesen a gyalogátkelőhely szervezésével összefüggésben merült föl már több évvel ezelőtt, tehát elsősorban a gyalogosok közlekedésbiztonságát szeretnénk ezzel erősíteni, de természetesen a forgalom lefutásának gyorsítása is a célunk – fogalmazott az osztályvezető. Hozzátette:

– Ugyanazokat a forgalmi irányokat szeretnénk megtartani, megőrizni, mint amik most is jellemzik ezt a csomópontot, viszont a keresztmetszetét részben szeretnénk felbővíteni, kapacitását kicsit nagyobbá tenni, elsősorban a Kőhíd utca irányából. 

A tervezett beavatkozások hat út egyidejű szabályozását oldják meg. Hatással lesznek a városközpont és az Izsáki út felől érkező Petőfi Sándor utcai forgalomra, az Árpádvárosi lakótelep területéről kihajtó autókra, a Széchenyiváros irányából a Kőhíd utcán át közlekedőkre és a Szalagház mögötti két szervízút forgalmára is. A Kőhíd utcán például balra kanyarodó sávot terveznek kialakítani, és átépítik a Szalagház mögötti terelőszigetet is a forgalmi irányok egyértelmű levezetése érdekében.

– Ahhoz, hogy ez a csomópont jelzőlámpával jól irányítható legyen, át kell, hogy helyezzük a Petőfi Sándor utcán meglévő zebrát kicsit közelebb a csomóponthoz, viszont az ezzel egy időben megvalósuló bontási munkák eredményeként az elbontott felületeket nem visszaaszfaltozzuk, hanem ezeknek a helyén zöldfelületek fognak kialakulni – mondta el Orbán Csaba.

Az osztályvezető azt is felidézte: már évekkel ezelőtt felmerült a gondolata annak, hogy biztonságosabbá kellene tenni ezt a csomópontot a gyalogosok számára. A pontos paraméterek meghatározása egy ilyen munkánál azonban hosszú időt és sok egyeztetést igényel. Dr. Orbán Csaba elmondta, hogy legalább egyéves műszaki tervezésre volt szükség, figyelembe kellett venni például, hogy a jelzőlámpák egy nagyobb rendszer részei lesznek és összehangoltan kell működniük a város más pontjain lévő lámpákkal, valamint építési engedélyt is kellett kérvényezni a kormányhivatal közlekedési hatóságától.

Forrás: hirös.hu

További cikkeink

Új fákkal zöldült tovább Hetényegyháza főtere

Ma délután (hétfő) Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője és Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésével ültettek fát Hetényegyháza főterén. A