Hamarosan befejeződik a kunbaracsi óvoda felújítása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Március közepére befejeződik a kunbaracsi óvoda energetikai felújítása. A fejlesztés költségeit a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból, valamint önerőből fedezi a község önkormányzata.

A település egy csoportszobás óvodájának mintegy nyolcvan négyzetméteres alapterületű épülete a nyolcvanas években készült el. A rendszeres karbantartás ellenére az épület ma már nem felelt meg a kor követelményei­nek, ezért vált szükségessé a létesítmény energettikai korszerűsítése.

– Önkormányzatunk két éve nyert mintegy harmincmillió forintot a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán az óvoda épületének energetikai felújítására. A megemelkedett építőipari árak és munkadíjak miatt a rendelkezésre álló összeg kevésnek bizonyult, így kiegészítő támogatást igényeltünk, amit tavaly szeptemberben meg is kaptunk. A munkálatok októberben kezdődtek el – tájékoztatta a baon.hu-t Tóth Ferenc, a település polgármestere.

Elsőként a falak, a lábazat és a padlásfödém hőszigetelése készült el, majd megvalósult az elöregedett nyílászárók cseréje, a villamos hálózat korszerűsítése.

A szakemberek jelenleg a földhőrendszer kiépítését végzik. Rövidesen helyükre kerülnek a napelemek, valamint elkezdődik a helyiségek belső festése.

– Az energetikai korszerűsítéssel párhuzamosan részleges belső felújításra is sor került. Egy helyi vállalkozó korábban jótékonysági estet szervezett a kunbaracsi rászorulók megsegítésére és az óvoda javára. A befolyt összeget az intézmény vizesblokkjának felújítására fordítottuk. A beruházásnak köszönhetően az előzetes becslések szerint közel ötven százalékkal csökken az épület rezsiköltsége – hangsúlyozta Farkas József, a projektért felelős önkormányzati képviselő.

A tavalyi év másik nagyberuházása a kunbaracsi önkormányzat kertészetének bővítése volt.

A belügyminisztériumi támogatásból két új, négyszáz-négyszáz négyzetméter alapterületű fóliasátor épült a meglévőek mellé.

– Önkormányzatunk a Magyar Falu Program pályázatain is jelentős fejlesztési forrásokhoz jutott. Új eszközöket kapott az orvosi és a védőnői szolgálat. Megvalósult a rendelő, valamint a polgármesteri hivatal épületének részleges energetikai korszerűsítése, illetve 5 millió forint jutott járdaépítésre. Az óvoda energetikai korszerűsítése mellett három projektünk van folyamatban. Kemence és kültéri konyha kialakításra három­millió forintot nyertünk a Vidékfejlesztési Programban, valamint a LEADER-programban közel ötmillió forintot kültéri sportpark létesítésére. Ravatalozónk felújítása ugyancsak tavasszal kezdődik el, a munkálatokra ötmillió forint áll rendelkezésünkre – tette hozzá a polgármester.

A kunbaracsi önkormányzat tele van tervekkel, így nagy reményeket fűz a Versenyképes Magyarország Operatív Programhoz és a Magyar Falu Programhoz egyaránt. Jó esélyük van arra, hogy megvalósul a településükön a csapadékvíz-csatorna rekonstrukciója, melynek műszaki előkészítése már megkezdődött. Tervben van a polgármesteri hivatal, a közösségi ház és az orvosi rendelő energetikai felújításának folytatása.

Forrás és kép: baon.hu

További cikkeink

Jótékonysági licit Gyenes Anna gyógyulásáért

Ahogy már korábban beszámoltunk arról Gyenes Anna gyógyulásáért többen összefogtak a közelmúltban. Anna egy veleszületett szívbetegséggel él együtt és jelenleg szívtranszplantációra vár.

Egy lajosmizsei férfi horolókapával támadt apjára

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy lajosmizsei férfi ellen, aki 2020 áprilisában Lajosmizsén egy horolókapával,