Többfunkciójú vízleeresztő műtárgy Tasson

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) mennyiségi és minőségi problémáinak a megoldására kidolgozásra került a Duna-ág teljes rendszerének rekonstrukcióját célzó „Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és –rekonstrukció” projekt (RSD Projekt), amelynek megvalósítása a 2007-2013-as ciklusban kezdődött meg az EU társfinanszírozásával, és része volt az elbontott Tassi vízlépcső helyén egy új többfunkciójú vízleeresztő műtárgy megvalósítása is.

A közbeszerzések következtében azonban egészen 2017 őszéig várni kellett a megfelelő kivitelező hiányában. A Tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy az RSD vízgazdálkodási rendszerének új, még kivitelezés alatt lévő vízgazdálkodási létesítménye, amely a meglévő Tassi hajózsiliptől kb. 250 m-re, ÉNy-ra az elsőrendű árvízvédelmi töltés áthelyezésével, annak nyomvonalába épül, annak szerves részeként.

Fő funkciója a meglévő több mint 90 esztendőt számláló és a jelenben duzzasztási és vízleeresztési funkciót is ellátó hajózsilip tehermentesítése mellett, az RSD vízminőségének javítása, a Duna-ág vízforgalmának és vízszintjének a megnövekedő igények, így a klímaváltozás hatásaihoz is jobban alkalmazkodó szabályozásával. A kivitelezés a fakivágási és terület előkészítési munkálatokat követően, 2018-ban kezdődött meg.

Az új műtárgy üzembe helyezésével a különböző üzemállapotoknak köszönhetően rugalmasabbá válnak a vízszintszabályozási lehetőségek a műtárgy négy különböző üzemállapotra lesz képes:

1. A vízenergia hasznosítás mellett történő gravitációs vízleeresztés (RSD-ből Dunába), melynek fő funkciója az RSD szabályozott üzemvízszintjeinek a tartása, valamint a meglévő hajózsilip tehermentesítése.

2. Abban az esetben, amikor a vízszintkülönbségből, vagy a leengedhető vízhozam mennyiségéből adódóan nincs elég energia a turbinák megforgatásához, a vízleeresztés gravitációsan, áramtermelés nélkül fog történni.

3. A beépített vízgépészeti berendezések a gravitációs vízleeresztés mellett alkalmasak a szivattyús üzemre is, mind az RSD-ből a Dunába, mind fordítva.

4. A Dunából RSD-be történő szivattyúzásra szélsőségesen alacsony dunai vízállásoknál van szükség. Ebben az időszakban a Kvassay műtárgyegyüttesben található szivattyúk nem képesek a Duna vizét az RSD-be átemelni, ami a vízpótlás részbeni vagy teljes megszűnését jelentheti. Ekkor a negyedik üzemállapot működésbe lépésével „alulról” kezdődik a vízpótlás, melynek fő célja a vízminőség javítása, valamint öntözővíz biztosítása.

A rendszer vízcseréje, vízfrissítése szélsőséges dunai vízállástartományokban is biztosítható lesz. A belvizek biztonságos levezetésével enyhülni fognak a belvíz okozta károk, a tápvíz mennyiségének növelésével biztosíthatóvá válnak a távlatban még tovább emelkedő öntözési vízigények, míg a vízleeresztési funkció átvételével a meglévő hajózsilip szerkezete is tehermentesül.

A tervek szerint 2021 márciusában megkezdődik a műtárgy próbaüzeme, mely során a különböző üzemállapotok tesztelése valósul meg. A műszaki átadás-átvétel a bő három hónapos próbaüzemet, valamint a végső tereprendezési, javítási munkálatokat követően kezdhető meg, így a projekt befejezése 2021 első felére tehető.

További cikkeink

Új fákkal zöldült tovább Hetényegyháza főtere

Ma délután (hétfő) Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője és Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésével ültettek fát Hetényegyháza főterén. A