Júliustól életbe lép az egyszer használatos műanyag eszközök betiltása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Július elsejétől hazánkban is életbe lép az uniós szabály, melynek értelmében betiltják az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását és használatát. A cél a környezetszennyezés minél hatékonyabb visszaszorítása, a környezet kímélése. A betiltás okáról és annak előnyeiről Greksa Lászlóné Szilvia, lelkes homokmégyi környezetvédő aktivista tájékoztatta a Bacskiskun.hu lapját.

Az olcsó és praktikus eszközök hasznosságának ellenére rendkívül környezetszennyezőek és mindezek használata nagy mértékben növeli a műanyag szemét mennyiségét. Július elsejétől új időszámítás kezdődik a műanyagok elleni harcban, ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az ezzel kapcsolatos új kormányrendelet.

Ennek értelmében kivonják a forgalomból a műanyag fültisztítókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket. A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése.

Greksa Lászlóné Szilvia elmondta:
 „5-10 percig használjuk, majd sajnos általában a természetben kötnek ki ezek a tárgyak. Jobb esetben a kukába dobják az emberek, de gyakran még onnan is a természetbe kerül. Akár egy zacskóról, akár egy pohárról legyen szó, mind-mind ki lehet váltani környezetkímélő, alternatív anyagokkal.”

A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyagokra, például italtartó poharakra és a műanyag zacskók használatának korlátozására is. A rendelet értelmében a tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni és forgalmazni.

A négy hónap múlva bekövetkező változás lekövetésénél némi könnyebbséget jelent, hogy számos műanyag árucikknek létezik természetes anyagból készült megfelelője.

Forrás: bacskiskun.hu

További cikkeink

Új fákkal zöldült tovább Hetényegyháza főtere

Ma délután (hétfő) Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője és Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésével ültettek fát Hetényegyháza főterén. A