Hamarosan jön a gazdijogsi

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Előreláthatóan ősszel indul el az online oktatás a gazdijogsi.hu oldalon. A képzés egyelőre ingyenesen és önkéntesen lesz elérhető. Hosszú távú cél az, hogy mindenki számára kötelező legyen, aki kutyát akar vásárolni vagy örökbe fogadni.

Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni.

 A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan fejlődik, igazodik a kihívásokhoz, azonban szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott, megkínzott, viadaloztatott állatok tábora számottevően csökkenjen, egyúttal magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban.

A változtatás szükségességét alátámasztotta az elmúlt időszakban nagy sikerrel lezajlott Állatvédelmi Konzultáció eredménye, amelyet több mint 260 ezren töltöttek ki.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósíthatjuk ezt az edukációs programot – mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.
Folytatta továbbá, a magyarok állatszerető emberek, azonban az is fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel annak érdekében, hogy jószágaikról felelősségteljesen tudjanak gondoskodni.

Az állatvédelmi felmérés során egyhangú véleményként fogalmazódott meg, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, a kitöltők 99,4%-a szerint. Ennek érdekében a Gazdijogsi program nagy hangsúlyt fog fektetni a felelős állattartásra vonatkozó képzések tartására, a kutyatartóknak és állatbarátoknak szóló honlap működtetésére, egyúttal szakmai konferenciák és szabadtéri rendezvények szervezésére.

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is. A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne majd, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/kutyatartoknak-indit-online-kepzest-a-nebih

További cikkeink

Új fákkal zöldült tovább Hetényegyháza főtere

Ma délután (hétfő) Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője és Dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kezdeményezésével ültettek fát Hetényegyháza főterén. A