Látványos szakaszához érkezett az új Duna-híd építése

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Sürögnek-forognak a munkagépek a Kalocsa-Paks Duna-hídhoz vezető 512. számú út nyomvonalán, a régészeti munkák befejeztével a kivitelező cég – régészeti megfigyelés mellett – megkezdte a folyami átkelőhöz vezető útpálya építését. Időközben a Duna védgátján vezető utat is megerősítették, így a teherautók, földmunkagépek a foktői hajókikötő és az épülő híd közötti gátszakaszon is közlekednek. Ám ami a legörömtelibb a Kalocsán és környékén élők számára: a Duna alacsony vízállása lehetővé tette, hogy április 16-tól két ütemben megtörtént a mederben történő betonozás, ami már a víz feletti részen is jól látható. Az informálisan kapott tájékoztatás szerint a Duna medrét érintő munkálatok június hónapban folytatódnak.

A 2021 TAVASZÁN KEZDŐDŐ ÉPÍTKEZÉS VÁRHATÓAN 2024 MÁJUSÁBAN FEJEZŐDIK BE 

Wilheim Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti osztályvezetője mintegy három hete arról tájékoztatta portálunkat: A Foktő község közigazgatási területét érintő, az épülő 512. számú főút út nyomvonalán, mintegy 7 ezer négyzetméter területén végzett, 2021. február 24-től megkezdett úgynevezett  teljes felületű feltárás befejeződött, így a munkaterületen a kivitelező – régészeti megfigyelés mellett – megkezdhette a munkálatokat.

Április 16-án, a Kék Duna Vendéglőnél lévő egykori kompkikötőnél és a leendő Duna-híd folyómedret érintő szakaszán a kompkikötőnél volt az a hídépítő hajó, mely ott fogadta be a mederpillérek betonozásához szükséges betont, melyet az egyik kalocsai betonkeverő üzemből szállítottak.

A DUNA MEDRÉBEN JÓL LÁTHATÓ AZ A VÍZ FELSZÍNE FÖLÉ EMELKEDŐ NÉGY PILLÉR, AMIT A MESZESI KOMPKIKÖTŐBEN LÁTOTT HÍDÉPÍTŐ HAJÓ SEGÍTSÉGÉVEL ÉPÍTETTEK.

A Kalocsa-Paks új Duna-híd létesítésével összefüggő úthálózat Tolna megyei és Bács-Kiskun megyei szakaszának engedélyezési terveit, illetve a híd engedélyezési dokumentációját 2019. márciusában nyújtották be az érintett hatóságokhoz útépítési és hídépítési engedélyezési eljárások lefolytatására. A hatóságok az eljárások lefolytatását követően az építési engedélyeket megadták. A nettó 76.951.954.982 Ft értékű fejlesztés a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg.

A beruházás keretében megvalósuló főbb létesítmények:

  • 512. sz. főút a 3+568 és a 16+753 km szelvények között új Duna-híd
  • a Dunapataj és Kalocsa közötti 5106 jelű út egy szakaszának felújítása a GLENCORE Pannon Növényolajgyártó Kft. előtti körforgalomig
  • 3 db új körforgalmú csomópont:
    – a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 jelű út keresztezésénél,
    – a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 jelű út keresztezésénél,
    – a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél,
  • Keresztező közművek kiváltása


További információ: a www.facebook.com/nifzrt és a www.nif.hu oldalakon!

Forrás: https://www.bacskiskun.hu/

További cikkeink

Indítsa mézédesen a nyarat!

Szombati László és felesége Szombatiné Tóth Katalin több mint 20 éve foglalkoznak méhészkedéssel. A hetényegyházi termelők minőségi termékeit a kecskeméti termelői piac

Két új játékos is csatlakozik

Két újabb játékossal bővült a KTE HUFBAU kerete, Hadaró Valentin és Tóth Barna személyében. A bal oldalon bevethető Hadaró Valentin élvonalbeli rutinnal