Boronkay Péter újra világbajnok

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A kecskeméti paratriatlonista szombaton megnyerte az Amsterdamban rendezett hosszútávú triatlon VB-t. Boronkay Péter ezzel a világ egyetlen paratriatlonistája, akinek sprint-, olimpiai- és hosszú távon is van már VB-címe. Petit telefonon értük el, még Hollandiában a hiros.hu.

Olimpiai részvétel helyett világbajnoki cím. Úgy érzem, rendben van ez így. Jól érzem?

– Bő három hónappal ezelőtt már látni lehetett, hogy Tokió több okból sem fog összejönni. A Covid miatt minden versenyünket törölték év elején, így, amikor végre beindult a szezon, 7 hét alatt kellett volna 4 versenyen kvótát szerezni a világ 4 különböző helyszínén. Feleségem ekkor a 9. hónapban járt második gyermekünkkel, így nem is volt kérdés: a család mellett a helyem.

Tokióba más út vezet, mint Amsterdamba. Milyen volt Hollandia irányában?

– Elindultam a keszthelyi fél IronMan-en, ahol egyéni csúcsot mentem, majd másfél hónapra rá a rövidtávú OB-n az épek között, közel 50 fős mezőnyben 3. lettem a korosztályomban. Ettől kezdve viszont már nem versenyeztem, csak a hollandiai versenyre fókuszáltam. Miután elengedtük a tokiói paralimpiát, kicsit átírtuk az edzésprogramot, hiszen egy IronMan-re teljesen másképp kell készülni. Azt szoktam mondani, ez egy igazán jó önismereti tréning. Nem intenzív, erős, inkább hosszú, monoton edzéseket tartottunk. Fejben volt nehéz összerakni, a hosszú, 4-5 órás kerékpározásokat és 2-3 órás futásokat. Hét napból haton edzettem, heti 21-22 óra jött össze.

Ez már a második IronMan versenyed volt.

– 2012-ben Svájcban 11 óra 23 perc alatt teljesítettem a 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpár és egy 42 kilométer futásból álló versenyt. Most, kilenc év elteltével közel egy órával gyorsabb voltam. Úgy érzem, a jövőben ezek a kihívások lesznek számomra kedvezőbbek, egyrészt a felkészülés az intenzitásából adódóan kevésbé sérülésveszélyes, másrészt – koromból adódóan – a hosszabb távok már jobban fekszenek nekem. Valamint szeretnék kicsit visszakanyarodni a tereptriatlon irányába, hiszen ott is voltam négyszer világbajnok. De még korai lenne arról beszélni, milyen versenyeken indulok jövőre. A lényeg: inkább kevesebbet szeretnék versenyezni, mint az elmúlt öt évben, hiszen most mások a prioritások. Első helyen a család áll.

Hogyan élted meg ezt a kőkemény viadalt, aminek három számából már egy is kifekteti az embert (még ha sportoló is)?

– Nem akartam elúszni magam, nagyjából úgy alakult, ahogy terveztük. 1 óra 10 perces úszást terveztünk a közel négy kilométeren, meg is csináltam, aztán kis technikai malőr miatt vesztettem pár percet a bringa előtt, de a tekerés végül nagyon jó lett. 5 óra 17 percet mentem, ami közel 34-es átlag, 180 kilométeren. 150 kilométerig nagyon jól ment, aztán kicsit már próbáltam a futásra fókuszálni, hogy maradjon elég erőm. Nem volt melegem. 12-13 fokban rajtoltunk el, a Nap épphogy felkelt, amikor a vízbe ereszkedtünk, a bringára felvettem egy mellényt, ami jó ötletnek bizonyult. Hollandia, bár teljesen sík, de 60 százalékban pofa- vagy oldalszél volt.

Na, arra itthon is tudsz készülni, olyan nálunk is van.

– Igen, de ez olyan erős, hogy otthon ebben a szélben már azért nem mennék ki tekerni. Tudtuk, mire számítsunk, fejben alaposan felkészültünk. Egy litván sráccal közel azonos időt mentünk, egy-másfél perccel előbb kezdte a futást, de az edzőm folyamatosan mondta az időket. A második körnél, vagyis 14 kilométernél 4 perc hátrányba kerültem, majdnem el is engedtem a versenyt, de végül tudtam tempót váltani, és 25 kilométer környékén utolértem és le is hagytam, majd 3 óra 48 perccel értem be elsőként a célba. Nagyon boldog voltam!

Mi következik most?

– Lehet, hogy megyek Portugáliába, egy sprint világkupára október végén, vagy egy tereptriatlon VB-re, még semmi nincs eldöntve. Ami biztos, hogy két hétig biztosan nem csinálok semmit, csak pihenek családom körében.

Fotó: Péter Boronkay – Facebook

További cikkeink

Jótékonysági licit Gyenes Anna gyógyulásáért

Ahogy már korábban beszámoltunk arról Gyenes Anna gyógyulásáért többen összefogtak a közelmúltban. Anna egy veleszületett szívbetegséggel él együtt és jelenleg szívtranszplantációra vár.