Megnyílt a Virágh Gedeon Múzeum Kunszentmiklóson

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A Virágh-kúriában megnyitott tárlatokon kun relikviákat tekinthetnek meg az érdeklődők, valamint a helyi születésű Virág Gedeon huszár őrnagynak állított emléket a város, számolt be a baon.hu

A XXVI. Szentmiklósi Napok keretében avatták fel a Virágh Gedeon Múzeumot. Az épületet műszakilag tavaly októberben adták át és már akkor megkezdődött a három kiállítóterem berendezése. A tárlatot Bődi Szabolcs emeritus polgármester és Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője mutatta be a nagyközönségnek.

Fotó: baon.hu / Gulyás Sándor

A Virágh-kúria ezzel ismét a Felső-Kiskunság kiemelkedő kiállítóhelyévé vált. Az épületben a helyi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagynak állított emléket a város, külön kiállítóterembe kerültek a kunok „beköltözés kori” relikviái, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékei. A klasszicista stílusban épült Virágh-kúria a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újult meg.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a szanki kun emlékhelyet követően immár a Felső-Kiskunságban is van egy múzeum, ahol a régi kun emlékek bemutatásra kerülnek. A kúrai megadta lehetőségét annak is, hogy emléket állítsanak Virág Gedeonnak, a város szülöttének, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legismertebb hőse volt. A 12. Nádor huszárezred őrnagyának hősiessége, bátorsága példaértékű az utókor számára 

– mondta el köszöntőjében Fábián József emeritus jászkun főkapitány.

Fábián József beszédében kiemelte: Bődi Szabolcs emeritus polgármester és Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetőjének munkáját, akik a kiállítások anyagát állították össze. Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa Virágh Gedeon tetteit méltatta beszédében, majd részletekbe menően ismertette a magyar huszárság történetét.

Fotó: baon.hu / Gulyás Sándor

– Abban az időben a felelős döntéseket, akár élet-halál kérdésben is huszonéves embereknek kellett meghoznia, akik koruknál fogva manapság gyermeknek számítanak.

Történelmi tény, hogy a „Virágh Gedeonok” kiválóan helyt álltak, a honvédjeink, huszárjaink megbirkóztak Európa második legnagyobb hadseregével, csak az oroszokat nem tudták legyűrni – emelte ki dr. Baczoni Tamás őrnagy.

Fotó: baon.hu / Gulyás Sándor

A kiállítás anyaga Dinnyés László kutatásaira épül. A térképek, a képek, a makettek és néhány korabeli tárgy mellett kuriózumnak számítanak a nádorhuszárok teljes kihallgatási jegyzőkönyvének fotokópiái, valamint a negyvennyolcas hős viasz lovasszobra – foglalta össze Bődi Szabolcs.

A másik kiállítóterembe a kunok „beköltözés kori” relikviái kerültek. A tárlat anyagát a helyi Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület tagjai állították össze. – A kiállítás anyaga elsősorban a Csengele közelében feltárt, az 1247–1259 körüli időszakból származó kunvezér sírból előkerült leletanyagra épül. A korabeli ábrázolások alapján rekonstruáltuk a viseletét, fegyverzetét. A női bábut a balotai kun úrnő ihlette, hozzá a családi tér, vagyis a jurta belsejét kívántuk megjeleníteni, utazóládával, nemezszőnyegekkel, párnákkal, asztallal 

– mondta el Vass Gergő, az Iloncsuk Szabadcsapat Egyesület vezetője.

A kiállításmegnyitón közreműködött Baki Eszter és Mizsei Molli. Az esemény végén a város vezetői és a testvérvárosok delegációi két magyar tölgyet ültettek el a múzeum parkjában.

Fotók: baon.hu / Gulyás Sándor

Forrás: baon.hu

További cikkeink

Egy lajosmizsei férfi horolókapával támadt apjára

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy lajosmizsei férfi ellen, aki 2020 áprilisában Lajosmizsén egy horolókapával,

Sok érdeklődőt vonz az airsoft Szabadszálláson

Hazánkban, így Szabadszálláson is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az airsoft. A sportágnak két éve rendszeresen hódolnak a szabadszállásiak, számolt be a baon.hu.