Szalkszentmárton felújított óvodával és záportározóval gazdagodott tovább

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

A szalkszentmártoni önkormányzat az idei évben hozzávetőlegesen háromszázhetven millió forintot fordított fejlesztésre. A projektek a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatain elnyert támogatásból, illetve önerőből valósultak meg. A fejlesztésekről a baon.hu számolt be.

balra:Káposztás Tibor Szalkszentmárton polgármestere, középen dr. Salacz László országgyűlési képviselő, jobbra Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke – baon.hu / Gulyás Sándor

2021-ben három beruházás valósult meg Szalkszentmártonon. A részletekről Káposztás Tibor polgármester beszélt a projektek záró rendezvényén.

Káposztás Tibor mond köszöntőt – baon.hu / Gulyás Sándor

– Az első, a legfontosabb, egyben a legtöbb fejtörést okozó beruházásunk az óvoda projekt volt. A helyi Bóbita Óvoda telephelyeinek megújítására hatvanötmillió forintot költött az önkormányzat. A munkálatok során megvalósult mindkét óvodai épület energetikai korszerűsítése, hőszigetelést kaptak a falak, megújult a fűtésrendszer. A beruházásnak köszönhetően a Posta utca felőli óvoda fűtését elektromos áram biztosítja. A szükséges energiát a környezettudatosság és a takarékosság jegyében napelemek szolgáltatják. Mindkét épületben sor került a nyílászárók cseréjére és a falak hőszigetelésére, megvalósult a részleges akadálymentesítés is. A Mező utcai óvoda új tetőszerkezetet, és egy kondenzációs gázkazánt is kapott 

– számolt be a polgármester.

A szalkszentmártoni önkormányzat nyolcvanmillió forintot költött a helyi elnevezés alapján „Körtó”-nak nevezett terület megújítására. A beruházásnak hála 310 méter hosszan újult meg a csapadékvíz elvezető csatorna, a 3515 köbméter vízmennyiség befogadására alkalmas záportározó valamint fenntartási sávot, szivattyúállomást alakítottak ki, átereszeket és műtárgyat építettek a szakemberek. Rövidesen elindul a település csapadékvíz elvezetési programjának II. üteme is, melyhez a forrást ugyancsak TOP-os keret biztosítja 250 millió forint értékben. A kivitelezési munkát jövő tavasszal szeretnék kezdeni. A fejlesztés eredményeként a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni – tette hozzá Káposztás Tibor.

– Januárban nyitotta meg kapuját a hét gyermek ellátását biztosító, két új munkahelyet teremtő minibölcsőde. A beruházás költségeit az elnyert 68,6 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból, illetve saját erőből fedeztük.

Megvalósult az önkormányzati tulajdonú épület fűtéskorszerűsítése, a nyílászáró cseréje, a falak hőszigetelése. A homlokszigetelés cseréjére is sor került a lehető legteljesebb energetikai korszerűsítés érdekében. A projekthez a település további 1,3 millió forinttal járult hozzá, mely lehetővé tette, hogy egy mini-KRESZ-parkot alakítunk ki az udvaron mondta el a polgármester.

Dr. Salacz László a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejtette, hogy a koronavírus ellenére a fejlődés nem állt meg hazánkban, melynek ékes példája Szalkszentmárton.

dr. Salacz László mond köszöntőt – baon.hu / Gulyás Sándor

 A magyar kormány és az Európai Unió jóvoltából mintegy 70 milliárd forint állt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendelkezésére, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében szétossza azt a megye települései között. A települések vezetőinek tapasztalatára, bölcsességére volt bízva, hogy ez a hatalmas összeg hogyan hasznosul.

Szalkszentmárton képviselő-testülete megfontoltan döntött, hiszen mi szolgálná jobban a település érdekeit, mint a korszerű 21. század követelményeinek megfelelő óvoda és bölcsőde, valamint a szabadidő sokoldalú eltöltését, kikapcsolódást elősegítő létesítmény – mondta el dr. Salacz László.

A helyszínen Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke a szalkszentmártoni beruházások hasznosságát emelte ki.

– Szalkszentmárton vezetősége eldöntötte, hogy milyen fejlesztéseket kíván megvalósítani a település fejlesztése érdekében, a rendelkezésre álló közel 370 millió forintból. Az elkészült beruházások a népesség megtartó erejét szolgálják, elősegítik a fiatalok helyben maradását. Ebből a szempontból a legfontosabb az óvoda és a bölcsőde, hogy a szülők biztonságban tudják gyermekiket, és nyugodtan el tudjanak menni dolgozni 

 – emelte ki Gáspár Ferenc.
baon.hu / Gulyás Sándor

A megvalósult beruházásokat Alföldy-Boruss Dániel református lelkész áldotta meg. A rendezvényen közreműködtek a Bóbita Óvoda növendékei és a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola 4. osztályos diákjai.

Főkép: baon.hu / Gulyás Sándor

További cikkeink

Jótékonysági licit Gyenes Anna gyógyulásáért

Ahogy már korábban beszámoltunk arról Gyenes Anna gyógyulásáért többen összefogtak a közelmúltban. Anna egy veleszületett szívbetegséggel él együtt és jelenleg szívtranszplantációra vár.

Egy lajosmizsei férfi horolókapával támadt apjára

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy lajosmizsei férfi ellen, aki 2020 áprilisában Lajosmizsén egy horolókapával,