Ismét nyakunkon a parlagfűszezon

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Világszerte milliók életét keseríti meg a parlagfű okozta allergia. Magyarországon is egyre többen szenvednek a tünetektől, továbbá a mezőgazdaságban gyomnövényként közvetlenül is gondot jelent, hiszen jelentős terméskiesést is okozhat, irtása éppen ezért fontos és törvény szerint is kötelező.

A parlagfű-mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, ahol a parlagfű megjelenik, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, ültetvényeket, belterületi kiskerteket, építési területeket.

A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége, amely alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a gyom virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. A kormányhivatalok célja a jogkövető magatartás elősegítése, illetve a minél hatékonyabb felderítés az állampolgárok védelme érdekében.

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének a figyelmeztetések ellenére sem – a mulasztók költségén elrendeljék az ún. közérdekű védekezést. Súlyos esetben a közérdekű védekezés elrendelésére akár a növényállomány megsemmisítése árán is sor kerülhet, a kultúrnövény tőszámára tekintet nélkül, a parlagfű 30%-ot meghaladó mértékű felületi borítottsága esetén, emellett növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerülhet.

Ennek alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Fontos tudni, hogy a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek, illetve a növényvédelmi bírság köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

Belterületen a jegyző, külterületen az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága köteles eljárást indítani azokkal szemben, akik nem tettek eleget a parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek.

A helyszíni hatósági ellenőrzéseket külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (megyei kormányhivatal földhivatali osztályai) végzi, de egyre gyakrabban érkeznek lakossági bejelentések is parlagfűvel fertőzött területek vonatkozásában, valamint a mezőőrök és a növényvédelmi felügyelők is végezhetnek felderítéseket a parlagfüves területek azonosítása érdekében.

Az idei évben a felderítések hamarabb elkezdődtek annak érdekében, hogy a földhasználók figyelmét már a száras-leveles (de még nem virágbimbós) állapotban lévő parlagfűre felhívjuk, eljárás megindítása nélkül, tájékoztató levél útján. A figyelemfelhívást követően a védekezési kötelezettség teljesítése viszont célzottan ellenőrzésre kerül.

Amennyiben valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, bejelentését megteheti a parlagfu@bacs.gov.hu e-mail címen, vagy használhatja a telefonon keresztül a Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról közvetlenül elérhető.

 (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

Forrás: bkmkh.hu

További cikkeink

Tűz van Lajosmizse közelében

Tűz ütött ki Lajosmizse külterületén, egy épület leégett, és körbálák is kigyulladtak. Tűz ütött ki Lajosmizse külterületén, a Pelyvató dűlő közelében. Leégett