Pénzbüntetést kapott a tiszakécskei asztalos, aki miatt négy újját vágta le a tanulója

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat egy tiszakécskei asztalossal szemben, aki a szakmai gyakorlatra hozzá beosztott 17 éves fiút a fűrészgép mellett felügyelet nélkül hagyta. A fiú balesetet szenvedett, négy ujját vágta le a gép. 180 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Kecskeméti Járásbíróság oktatóját.

A Kecskeméti Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül – büntetővégzéssel – 180.000 forint pénzbüntetést szabott ki egy 49 éves férfivel szemben, akit foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel vádolt a Kecskeméti Járási Ügyészség.

Az ügy lényege szerint a férfi szakképzési munkaszerződés keretében foglalkoztatott a műhelyében egy bútorasztalosi tanulmányait folytató tanulót. Az egyik hétvégi munkavégzés során, 2022. április 23-án a férfi különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót. A munkafeladat kiadását követően a műhelyből távozott, a tanuló pedig a ráosztott munkát önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte.

A tanulói munkavégzés során nem volt biztosított a szükséges folyamatos szakmai irányítás és felügyelet, továbbá a férfi – mint munkáltató – nem győződött meg arról sem, hogy a tanuló a feladat elvégzésére alkalmas-e.

A tanuló a munkavégzés során a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, ezért kesztyűt vett fel, ami a vonatkozó előírás alapján a fűrészgép használata során tilos. A munkafolyamat alatt az egyik léc a fűrészgépben megakadt. Azt – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg. Ennek során a kesztyű a fűrészgép alkatrészébe beakadt, aminek következtében a gép levágta jobb kezének kisujját, valamint csonkolta a gyűrűs, középső és mutató ujjának első ujjpercét.

A bíróság döntése jogerős – írta közleményében a Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya

szöveg forrása: Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya, fotó forrása: ugyeszseg.hu

További cikkeink

Csepregi Gábor előadása a kecskeméti MCC-ben

Csepregi Gábor, az MCC Vezetőképző Akadémia tanácsadója tart előadást 2023. október 4-én, szerdán 17 órakor az MCC kecskeméti képzési központjának rendezvénytermében „Merj

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában. Igazán büszkék lehetünk, ugyanis a kecskeméti fiatalok