Nyakvágó Teljesítménytúra

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Ballószög 2023. 05. 20. 08:00 » 2023. 05. 20. 16:00

3. alkalommal kerül megrendezésre a sportesemény

Mindenkit szeretettel várunk az immáron hagyományosnak számító Nyakvágó félmaraton helyszínéül szolgáló a Kiskunsági Nemzeti Parkot érintő útvonal bejárására.
Célunk, hogy a futók mellett a túrázók számára is lehetőséget biztosítsunk e gyönyörű természeti értékekben gazdag terület bemutatására, felfedezésére és egyben kihívást állítani eléjük. Itt nem okoznak gondot a nagy szintkülönbségek, viszont az alföldi futóhomok nehezíti a túrát, mert ahogyan errefelé mondják “A homok az Alföld hegye ” ! Egyedi növény és állatvilággal találkozhattok, e semmihez nem fogható tájon, amit költők énekeltek meg, egykoron bujdosók, betyárok barangolták be a pandúrok elől menekülve, miközben az alföldi ember innen biztosította nagy küzdelmek árán mindennapi betevőjét.


Utad során megnézheted a lovakat, amelyek a Nemzeti Vágtán is futottak, a Köncsögi lovas tanyán. A világbajnok kosokat tenyésztő Hajnal János tanyáján is lesz bőven látnivaló. Figyelmesen túrázva több romos tanyát, illetve olyan tanya helyét láthatod, melyet a természet már részben vagy teljesen visszahódított, és melyek következtetni engednek a régi Puszta szerkezetére.


Hegyvidéki agyagos anyaföldünkhöz szokott lábad megtréfálhatja az alföldi futóhomok, mely minden évszakban, és minden időjárási viszontagság között próbára teszi a vándort. Mindezért viszontkárpótolnak a hullámzó árvalányhajmezők, az ősgyepek és a legváltozatosabb fafajtákat felsorakoztató erdősávok.
Szóval a hegyekhez szokott szemek is megtalálhatják az alföldi emberek által nap, mint nap megélt természeti csodákat itt a Duna-Tisza közén, csak el kell jönni és élvezni a tájat, az utat, és a vendégszeretet.

A program Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának társszevezésével valósul meg.

Forrás: https://www.bacskiskun.hu/esemenyek/nyakvago-teljesitmenytura

További cikkeink

Bán Mór: Hunyadi könyvbemutató a Városházán

Bán Mór Hunyadi sorozatának legújabb, tizenkettedik kötetét, az „Angyal a kapuk felett” című könyvet mutatták be a felújított kecskeméti Városháza programsorozatában 2023.