Legtöbben hazai virslivel és pezsgővel búcsúztatják az óévet

Nem engednek a minőségből a hazai húsüzemek, és az idei szilveszteri szezonra is széles virsli kínálattal várták a vásárlókat. Az elmúlt évtizedek hagyományai szerint pedig a poharainkba pezsgőt töltve köszöntjük az új évet.

Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Ez vállalkozástól és mérettől függően elérheti a teljes éves mennyiség 25 százalékát, a kisebb húsfeldolgozó üzemek esetében pedig még ennél is magasabb lehet az arány. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók idén is széles kínálatból válogathatnak. A slágertermék vélhetően az idén is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. A fogyasztók továbbra is keresik a sajtos, chilis ízesítésű termékeket.

Az állandó vásárlók hűsége töretlen, ők az ünnepek előtt mindig visszatérnek a megszokott henteshez, ahol a kisebb húsüzemek termékeit keresik. Ezek az üzemek a magasabb alapanyag árak mellett sem változtatnak a termékeiken, állandó és egyenletes minőséget biztosítanak.

Bár drasztikus alapanyag áremelkedés nem volt az idei évben, a folyamatosan emelkedő bolti árak miatt a fogyasztói kereslet visszaesett. Az élelmiszerláncokban forgalmazott saját márkás termékek térnyerése egyértelmű, alacsonyabb áruk miatt ezek a megbízható, de egyben átlagos, közepes minőségű termékek a legkeresettebbek. A feldolgozóüzemek tapasztalatai szerint azonban az ünnepek idején a kereslet a magasabb minőségű termékek irányába tolódik el.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni. A hazai gyártók termékei nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.
Ha igazán jó minőségű virslit szeretnénk vásárolni, keressük a megbízható gyártókat, a vásárlás előtt pedig érdemes az összetevőket is elolvasni, mert a hústartalom egyben a minőséget is garantálja. Ha egy virslit nagyon alacsony áron kínálnak, élni kell a gyanúval, hogy annak a minősége is silány lesz.

A virsli összetételét egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom: amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. A jó minőségű termék kiválasztásához javasoljuk a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.

Pezsgő nélkül nincs szilveszter. Az elmúlt évtizedek hagyományai szerint poharainkba pezsgőt töltve köszöntjük az új évet. Ma már azok is bátran koccinthatnak pezsgővel, akik egyébként nem innának alkoholt, a boltok polcain egyre több gyártó alkoholmentes pezsgője közül lehet választani.

Esküvő, keresztelő, vagy születésnap? A magyarok minden ünnepi alkalommal szívesen koccintanak egy pohár pezsgővel. S bár az év egészében folyamatos a kereslet a hazai pezsgőpiacon, az év végi ünnepek közeledtével minden évben alaposan megugrik a kereslet. Mindegy, hogy utcabálban, koncerten, vagy épp otthon ér bennünket az éjfél, az új év első perceiben pezsgővel teli pohár kerül mindenki kezébe.

Magyarországon ugyanakkor nem csak a pezsgőfogyasztásnak, hanem a pezsgő készítésének is hagyománya van. A 19. század elején nyílt meg az első hazai pezsgőgyár a mai Szlovákia területén, Pozsonyban. Pesten 1852-ben indult a pezsgőgyártás Hölle Márton józsefvárosi gyárában, majd Törley József 1882-ben gyáralapításával a pezsgőgyártási központ átkerült Budafokra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül hazánkban. Ennek a mennyiségnek a jelentős része a magyar piacon kel el, körülbelül harmada kerül az exportpiacokra. A legtöbb magyar pezsgő Kanadába, Észtországba, Romániába, Svédországba és Lettországba kerül. A Magyarországra irányuló import inkább a választékbővítést szolgálja. Elsősorban magasabb hozzáadott értéket képviselő, olasz és német pezsgők érkeznek a hazai áruházak és italkereskedések polcaira.

Az év végén, különösen december utolsó két hetében a fogyasztás sok esetben a magasabb hozzáadott értékű termékek irányába tolódik el. Egyre többen keresik a könnyedebb, gyümölcsösebb ízeket, ezért egyre nő a rozé pezsgők iránti kereslet. Emellett sokan keresik az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes pezsgőket is, amelyekből egyre szélesebb kínálattal találkozhatnak a magyar vásárlók is.

Forrás: keol.hu

búcsú, óév, pezsgő, szilveszter, virsli

szerkeszto

Oszd meg másokkal is!
BácsHír