A magyar fagylalt fővárosa lesz pénteken Kecskemét: a főtéren rendezik meg az Év fagylaltja versenyt

A vendéglátó város, Kecskemét tiszteletére új kategóriát hirdetett meg idén a Magyar Cukrász Ipartestület ebben az évben az Év fagylaltja versenyen. Így 2024. május 24-én Kecskeméten a sárgabarack fagylalt kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” szeretnék népszerűsíteni. (A képek illusztrációként szolgálnak, és a tavalyi versenyen készültek.)

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal – írta közleményében a Magyar Cukrász Ipartestület. Hozzátették, hogy az Év Fagylaltja versenyt a tavalyi évhez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezik meg egy városi rendezvény keretében. Ahol a versenyzők a nézők előtt készítik el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumot telepítenek a helyszínen, ahol három professzionális fagyasztógépen folyik majd a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatókat is szerveznek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesíti a programot.

Az ide látogatókat különböző gyermek, zenei és kulturális programok is szórakoztatják a nap folyamán. A Magyar Cukrász Ipartestület együttműködő partnere Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Lechner Kávéház, melyek a programok megvalósítását biztosítják.

A programról IDE kattintva olvashatnak részleteket!

További részletek:

„A” KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE

Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készülnek.

A tejes fagylaltok főzéssel készülhetnek, lehetőleg tojás felhasználásával.

A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Gyümölcs fagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% jelleget adó gyümölcsöt kell tartalmaznia (csak a citrusféléknél lehet ennél kevesebb).

Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában kettő fagylalt nevezhető a versenyre.

„M” („MENTES”) KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE

„Mentes” fagylaltok kategóriája, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória.

A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).

Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában kettő fagylalt nevezhető a versenyre.

„SÁRGABARACK KATEGÓRIA”: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK ÉS CÉGEK VERSENYE

Az Év Fagylaltja 2024. versenyen idén vendéglátónk, a Kecskemét Megyei Jogú Város tiszteletére egy új kategóriát hirdetünk: a „Sárgabarack fagylalt kategóriát”. Ebben a kategóriában a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” szeretnénk népszerűsíteni.

Elsődlegesen gyümölcsfagylaltok nevezését várjuk és a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% sárgabarackot kell tartalmazniuk a fagylaltoknak. Javasoljuk a variegatóban a kecskeméti barackpálinkát is megjeleníteni, de a pálinka használata nem kötelező! A sárgabarackot más alapanyagokkal (pl. zöldség, gyümölcs, csokoládé stb.) is lehet kombinálni, de a sárgabaracknak kell dominálnia a fagylaltban.

Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készülnek.

A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Ebben a kategóriában vállalkozásonként kettő fagylalt nevezhető a versenyre.

A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak!

FAGYLALTOK ELKÉSZÍTÉSE:

• „A” és „M” kategóriákban a helyszínen 6:00 óra és 14:00 óra között kell majd fagyasztani, a fagylaltok elkészítése nézők előtt történik.

• A fagyasztások előre beosztott sorrendben történnek, a versenyzők az időpontjuk előtt fél órával kötelesek megjelenni és regisztrálni.

• A „C”, a „C/M” és a „SÁRGABARACK” kategória készen hozott fagylaltjait 13:00 óráig kell átadniuk a versenyzőknek a helyszínen.

Forrás

szerkeszto

Oszd meg másokkal is!
BácsHír