Kecskemét

Egyéb

Megemlékezés az Országzászlónál a nemzeti összetartozás napján

Megemlékezést és koszorúzást tartottak június 4-én, kedden délután a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Városháza melletti Országzászlónál. Az önkormányzat által szervezett megemlékezésen beszédet mondott Csáki Tibor, a Katona József Gimnázium igazgatója, és fellépett a Závori Erika vezette Scherzo Vegyeskar.

A hagyományokhoz híven idén is a Városháza melletti Országzászlónál emlékeztek meg Kecskeméten a trianoni döntés évfordulójáról. A nemzeti összetartozás napja alkalmából Csáki Tibor, a Katona József Gimnázium igazgatója mondott emlékező beszédet.

Csáki Tibor történelemtanárhoz méltó módon, érdekfeszítő visszatekintésben idézte föl a trianoni diktált béke megszületését, az Apponyi Albert vezette magyar delegáció hiábavaló erőfeszítéseit, a korabeli magyarság döbbent reakcióját és traumáját. Kitért az azóta eltelt évtizedek fejleményeire és a jelenkor lehetőségeire is.

Trianon kérdése feldolgozatlan és megoldatlan maradt az ezredfordulóra is. Hatalmas tisztelet jár azoknak a magyaroknak, akik a beolvasztási szándék és az ellenük uszító propaganda ellenére kitartottak a magyarságtudatuk mellett, sőt tovább is adták azt gyermekeiknek

— hangsúlyozta Csáki Tibor.

Kiemelte: fontos, hogy tartsuk az élő kapcsolatot a határon túli magyarokkal. Erre számos nagyszabású esemény is jó lehetőséget biztosít, így például a csíksomlyói búcsú, melynek ma már hála Istennek szabadon, atrocitások nélkül részese lehet minden magyar.

A megemlékezésen fellépett a Bolyai János Gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból álló Scherzo Vegyeskar Závori Erika vezényletével. Elsőként Babrik József Virágom, virágom című művét adták elő, majd szavalat követett: Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára című írásából mondott el részletet Gyenes Dorottya, a Katona József Gimnázium 8. osztályos tanulója.

Csáki Tibor emlékező beszéde után Wass Albert Látható az Isten című versét hallhatták az egybegyűltek Véh Panni, a Katona József Gimnázium 11. osztályos tanulója tolmácsolásában, majd Szikszai Patriknak a versre komponált kórusművét adta elő a Scherzo Vegyeskar.

A megemlékezés végén a Kiskun Huszár ás Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjainak közreműködésével koszorút helyezett el az Országzászlónál Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, valamint városvezetők, önkormányzati képviselők, politikai pártok, a rendőrség és a honvédség, civil szervezetek, továbbá a Katona József Gimnázium, a Katona József Könyvtár, a NAK vármegyei szervezete és a Hírös Gazdakör képviselői.

2010 óta emlékezünk meg Trianonról nemzeti összetartozás napja néven

Az Országgyűlés 2010-ben fogadta el a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényt, melyben kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Kecskeméten és környékén számos megemlékezést tartottak a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Június 4-én délelőtt a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai webkamerán keresztül énekeltek együtt határon túli diáktársaikkal. Erről, valamint a hetényegyházi és a helvéciai megemlékezésről bővebben olvashat kapcsolódó cikkeinkben.

FOTÓ: BANCZIK RÓBERT

Forrás: hiros.hu/ Borda Máté

megemlékezés, nemzeti összetartozás napja, Országzászló

szerkeszto

Oszd meg másokkal is!
BácsHír